Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Poste i za zdravlje donatora

Dejana Miloševića, ratnika obolelog od vijetnamskog sindroma, zatičemo kako nosi vodu u stan sa česme ispred zgrade u vranjskom prigradskom naselju u Čerencu.

Za nas je 40 evra velika para: Dejan i Vesna Milošević
 

- Znate da nemamo vode, kanalizacije, struje. Ko zna koliko kofa iznesem sa majkom dnevno. Održavamo stan čistim, ne mogu da živim u prljavštini. Problem je kad su mrazevi i zamrzne česma. Odlazili smo u komšiluk na bunar, nas su puštali, ali ne sve iz zgrade... - priča Dejan.


Ulazimo u stan, vredne ruke njegove majke svaku stvar postavljaju na svoje mesto. Sve blista, niko ne bi rekao da nemaju vodu i struju. U šporetu se peče pita, mami mirisom. Raduju se novčanom prilogu od 40 evra koji dobijaju redovno od anonimnog dobrotvora iz Nemačke, a što je i razlog naše posete.
 

Briga za dve porodice

Anonimni donator iz Nemačke poslao je istovremeno 40 evra i Ivani Simonović, takođe iz Vranja. Donacija je, kako smo nedavno pisali, uručena ovoj samohranoj majci i njenom sinu Lazaru zajedno sa ostalim novčanim prilozima stiglim posredstvom Redakcije "Vesti".

- Mnogo nam znači i mnogo puta hvala našem dobrotvoru. Evo, krenuo je post, pa smo rešili Dejan i ja da postimo prvu i poslednju nedelju. Za spas duša naših i naših dobrotvora. Postili bismo svih sedam nedelja, do Uskrsa, ali ne možemo zbog Dejana. On je stalno na lekovima i potrebno je da ponekad popije mleko, jogurt i pojede neku jaču hranu. Kuvarica sam, znam sve da spremim,dovoljno je 200 grama mesa i eto ti đuveč, prste da poližeš - priča Vesna.


Na ovaj način nam ilustruje koliko toga sa malo ona može da učini i da 40 evra uspe da razvuče za hranu i više od pola meseca.


Dejan nam pokazuje knjige kao i svaki put kad dođemo. Donosi ih iz biblioteke.


- Knjige su moj svet, moj novi život. Živim sa junacima, preživljavam njihove sudbine i tom zamišljenom vremenu i prostoru bolje se snalazim nego u stvarnom. Dok čitam, nisam sam. Volim i da šetam. To me održava, imam kondiciju i osećam se sveže, mogu nešto i majci da pomognem. Pijem lekove, mada sam ih smanjio. Važno je da se dobro osećam, lepo se slažem sa majkom koja me neizmerno voli, kao i ja nju i vrlo man je važno što taj nepoznati čovek iz Nemačke tako predano brine o nama, ne propuštajući nijedan mesec a da nam ne pošalje obećanu svotu novca - navodi Dejan.


Rastajemo uz snažan stisak ruke nekada prekaljenog ratnika. Obećavamo da ćemo napisati sve reči hvale donatoru, čiji prilog, dodaje majka Vesna, za njih puno znači, posebno što stiže redovno.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Biće im toplo ove zime!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online