Petak 08.12.2017.
06:30
Vestionline, kodren.com

Želite da smršate što pre? Onda je ovo pravi trening za vas

pixabay.com
Nije važno koje vežbe radite, već da trening bude visokog intenziteta

Skraćenica HIIT zapravo znači High Intensity Interval Training, odnosno, trening  intervala visokog intenziteta i odmora. Koje će vrste vežbi biti rađene tom prilikom potpuno je svejedno. Važno je da se rade dok ne padnete sa nogu.

Suština kod HIIT treninga je da on pokreće što više mišića, da se radi ekstremno visokim intenzitetom i da se za to vreme preznojite do maksimuma, a znači i da ste sagoreli mnogo masti. U isto vreme, ovaj trening će pomoći u povećavanju mišićne izdržljivosti ali i kondicije za veoma kratko vreme. Postoji niz drugih koristi koje su vidljive tek nakon nekog vremena, ali zahvaljujući HIIT treningu, to vreme je daleko kraće nego kod ostalih vrsta vežbanja.

Povećava izdržljivost 

Iako deluje logično, teško je prihvatiti da jedan trening već nakon nedelju-dve vežbanja povećava izdržljivost. Kako treneri kažu, već nakon osam nedelja vežbanja moguće je voziti biciklu dva puta duže i brže nego pre početka vežbanja, što je ubedljivo najbrže napredovanje kada je treniranje u pitanju.

Drastično brže sagoreva kalorije

Kako su treneri utvrdili, trčanje na traci ili vožnja bicikla u HIIT treningu već za 15 minuta dovodi do sagorevanja kalorija koliko je moguće postići nakon čitavih sat vremena klasične vožnje bicikle. Što je još bolje, utvrđeno je da nakon ovog treninga kalorije nastavljaju da se tope i 24 sata nakon vežbanja, što je najduže delovanje vežbanja za koje se zna.

Poboljšava upotrebu snage i kondicije

Iako deluje kao iscrpljujuće mučenje organizma, HIIT trening zapravo pomaže organizmu da na mnogo bolji način iskoristi snagu i kondiciju organizma. Tokom treniranja telo bukvalno uči kako da koristi svoje poslednje atome snage, povećavajući svaki put izdržljivost. To u suštini znači da telo nauči kako da što bolje iskoristi svoju snagu i smanji umor i prilikom laganijih vežbi.

Ubrzava metabolizam 

Logično je da svako vežbanje ubrzava metabolizam, a još logičnije da brže i intenzivnije vežbanje ubrzava i još više. Kako su naučnici utvrdili, samo 90 minuta HIIT treninga dovoljno je da ubrza metabolizam koliko bi ubrzalo 144 minuta klasičnim vežbanjem. Imajte u vidu da HIIT trening nikada ne traje toliko dugo.

Ne zahteva nikakvu opremu, teretane ili prostor 

HIIT vežbanje je zapravo svako vežbanje gde možete za kratko vreme postići najveći intenzitet vežbanja. To može biti i vožnja bicikle ili trčanje na traci ali može biti i obično preskakanje konopca, naizmenično smenjivanje skleka, čučnja i skoka, tako da vam nije potreban ni prostor a ni specijalna oprema za vežbanje. To isto tako podrazumeva da možete sami izabrati vrstu vežbe koja vam najviše prija i koju volite, bez onih dosadnih zagrevanja, parcijalnih vežbi i sprava u teretani.

Pomaže gubljenju samo masnoće a ne i mišića

najvažnije je da se tokom ovih vežbanja zapravo gube samo masnoće a ne i mišići. Oni se čak i jačaju za daleko kraće vreme, dok se masnoća preko njih brže topi nego nakon klasičnog vežbanja.

Dobro je za srce i krvotok

Iako na prvi pogled deluje kao strašno iscrpljujuće i možda i opasno za osobe koje imaju probleme sa srcem, HIIT trening je zapravo najbolji za rad srčanog mišića. On dovodi do ubrzanog rada srca za veoma kratko vreme, što zapravo olakšava vežbanje. Kod klasičnih anaerobnih vežbi ljudima je teško da dostignu vrhunac vežbanja i često se umore pre toga, dok kod HITT treninga taj vrhunac dolazi veoma brzo, pre nego što se organizam umori i odmah sledi pauza. Na taj način svako može lakše dostići anaerobni nivo vežbi bez velikog zamora.

Podsticajniji od drugih vežbi 

HIIT trening zapravo veoma brzo daje rezultate što je odlično kod početnika i onih koji lako gube volju za vežbanjem.

2024 © - Vesti online