Četvrtak 29.06.2017.
20:00
B. Đokić - Vesti

Rusi su tumor na Balkanu

Tanjug
Skot: Duh Moskve je zastrašujući

Iako još nije u potpunosti jasno šta se nalazi iza tih događaja, kroz javnost provejava "duh iz Moskve" i učešće ruskih specijalnih službi. Sve to je izazvalo reakciju američkog ambasadora u Srbiji.

- Veoma je bitno da podvučemo da se Rusija ne angažuje, kako mi mislimo, na način koji podržava stabilnost u regionu - izjavio je Skot gostujući na jednoj srpskoj televiziji.

Prema rečima Skota, zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Brajan Hojt Ji rekao je da postoji zabrinutost o ruskim aktivnostima u regionu koje nisu usmerene na podržavanje strateškog cilja Srbije integraciji u zapad.

- Kada vidim da se Rusi aktivno angažuju na podrivanju komšijskih zemalja i koriste za to srpsko tlo, ja bih to onda nazvao malignim uticajem Rusije - rekao je Skot.
Ambasador je ocenio i da SAD smatraju da je ruski humanitarni centar u Nišu zapravo centar špijunaže.

- Ako je to humanitarni centar, zašto je zaposlenima potreban diplomatski status. Taj status znači da niko ne može da izvrši inspekciju toga šta oni rade, da mogu da budu nedodirljivi - rekao je Skot i podsetio da NATO delegacije ili misije koje dolaze ili prolaze kroz Srbiju podležu inspekciji srpskih vlasti.

Ambasador je dodao da je ipak na Vladi Srbije da donese odluke o odnosu sa Rusijom i kojim prostorijama će dati diplomatski status. Skot je ocenio da će poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu biti prilika da se učvrsti saradnja, da Vučić opiše svoju viziju gde želi da odvede zemlju i kako će se osnažiti saradnja sa SAD.

Špijunska baza u Nišu

Okružena zemljama NATO-a, ruska baza u Srbiji bi predstavljala potencijalnu opasnost i pretnju za zemlje Atlantskog saveza.
O tome je pre nekoliko dana govorio Dmitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Rusije, na pitanje kada će Humanitarni centar u Nišu dobiti diplomatski status, posle čega bi ulazak u nju bio zabranjen svima, sem onima kojima ruske vlasti to odobre.
- Nama je obećano da će odluka biti doneta. Mi čekamo, nigde ne žurimo. Psi se hrane - izjavio je Rogozin.


 

2024 © - Vesti online