Nedelja 14.05.2017.
09:46
n1info.com, Vestionline

Mitrović: Kineske "investicije" u projekte u Srbiji nisu direktne, već zajmovi

A. Čukić
Premijeri Kine i Srbije Li Kećijang i Aleksandar Vučić

Ona je istakla da srpski političari, neki namerno, a neki iz neznanja pozajmice često predstavljaju kao investicije.

- Ma koliko da su korisni kineski zajmovi, jer je Srbiji neophodna infrastruktura, pitanje je da li je potrebna povlašćena uloga te zemlje u finansiranju i gradnji tih objekata - rekla je Mitrovićeva, koja je i direktor Instituta za azijske studije u Beogradu.

Javnost, istakla je, ne zna pod kojim uslovima kineske firme posluju u Srbiji, koliko su zaštićene, da li plaćaju carinu na uvoz opreme i materijala koji koriste i porez na zarade radnika.

- Srpska vlada ističe da štedljivo troši budžetska sredstva, pa shodno tome očekujemo da se udeo finansiranja ovih projekata iz budžeta tretira na isti način i da to bude transparentno - dodala je Dragana Mitrović.

Jedina kineska direktna investicija u Srbiji, kako je rekla, jeste kupovina Železare u Smederevu. Profesorka Mitrović je podsetila da se briselske institucije često kritikuju zbog strogih principa poslovanja, koji, međutim, kako je istakla, podižu i kapacitet domaćih preduzeća, jer u procesu pridruživanja EU Srbija neće moći da sklapa poslove političkim dogovorima.

- Za Srbiju je bolje da se drži tih principa, jer je svaka netransparentnost mogućnost za korupciju koje u Srbiji ima dosta - ocenila je Mitrovićeva.

- Kina nije postala trgovinska i finansijska supersila i druga ekonomija sveta tako što je olako delila novac, već je nemilosrdni pregovarač i preduzetnik, spreman da posluje i u najtežim uslovima - zaključuje Dragana Mitrović.

2024 © - Vesti online