Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
13:18
Vestionline, Tanjug A

Vučić: Srbija i Kina su uvek na istoj strani

Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će otputovati u višednevnu zvaničnu posetu Kini, poručio je da u odnosima dveju zemalja nema nerešenih pitanja i da su Srbija i Kina uvek na istoj strani.

Reuters
Ponosan na to što je Kina postala glavni partner Srbije: Aleksandar Vučić

Vučić će u Pekingu imati bilateralni susret sa kineskim predsednikom Si Đipingom, a učestvovati i u radu Foruma za međunarodnu saradnju u okviru strategije "Jedan pojas, jedan put".

On je, u intervjuu kineskoj državnoj televiziji C CTV uoči posete, podsetio da je Kina uvek bila uz Srbiju i u, kako je rekao, u najtežim vremenima, tokom 1999. 

- U našim ekonomskim i političkim odnosima nema problema, uvek smo na istoj strani, a kada Kina ima nešto da kaže, uvek smo na strani Kine. Podržavamo jednu i jedinstvenu Kinu, kako god je nazivali - rekao je premijer Vučić.

Reuters
Nedavni susret Tomislava Nikolića i Si Đinpinga

- Mi smo veoma verni, veoma odani prijatelji - rekao je premijer i izrazio nadu da Srbija i dalje može da računa na podršku Kine i nastavak saradnje.

Upitan šta očekuje od Foruma, koji će u Pekingu biti održan u nedelju i ponedeljak, Vučić kaže da je to ono o čemu su predstavnici dve zemlje uvek govorili.

- Povezivanje, umrežavanje, ne samo o našoj putnoj i želeničkoj infrastukturi, koja je veoma važna. Reč je o međusobnoj saradnji ljudi, preduzeća, izgradnja novog dobro međusobno povezane različite civilizacije. Bez ogromne uloge i posvećenog učešća Kine, ne bismo mogli to da uspemo - precizirao je premijer Vučić.

Veoma je, kaže, ponosan na to što je Kina postala glavni partner Srbije u pojedinim oblastima, kao što je građevinarstvo i infrastruktura.

Posebno se osvrnuo na Železaru Smederevo, koja je, kako je rekao, bila poseban problem za Srbiju.

- Samo jedna zemlja je mogla da ga reši i to je zaista uradila. Kada je Kostolac počeo da radi, proizvodio je mnogo više  električe energije nego što smo navikli i to će značiti nove cifre za nas - istakao je.

Podsetio je da imamo Most preko Dunava u Beogradu, koji su izgradile kineske građevinske firme.

To je, rekao je premijer, prvi veliki most preko Dunava koji je izgrađen, koji je uz   Volgu najveća evropska reka.

Kina sve prisutnija u Srbiji

Dodao je da su započeti i pregovori o industrijskom parku u Beogradu, a kineska oprema će biti sve prisutnija u Srbiji.

I sve u vezi sa železnicom ubuduće Srbija će dobiti od Kine, istakao je premijer Vučić.

- Mi pripadamo evropskom društvu, spadamo u ljude koji su uvek skeptični, ne veruju nikome, a sada, kada vide u čemu smo sve uspeli, oni će poštovati i kinski narod i kineske kompanije još više, iako mislim da je to poštovanje već na najvišem nivou - rekao je.

Upitan da jednom rečju, frazom ili srpskom poslovicom opiše "Jedan pojas, jedan put", što je tema dvodnevnog pekinškog Foruma, na kome će učestvovati predsednici i premijeri 28 država, premijer Vučić je rekao:

- Za izgradnju planine potreban vam je jedan mali kamen.

Zamoljen da komentariše činjenicu da je Kina posvećena ekonomskoj globalizaciji u pravom smeru, da želi da promoviše i zaštiti ljudska prava i izgradi zajedničku budućnost za sve ljude, premijer kaže da je bio zadivljen govorom predsednika Si Đinpinga tokom održavanja Ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj.

To je, istakao je, bila jedna vrsta revolucije, koja se dogodila u jednom danu. 

- Toga dana su se svi "zaljubili" u kineskog predsednika. Kina je preuzela tu ogromnu i najvažniju ulogu u vođenju procesa globalizacije. Kina je takođe zemlja koja sebe može da ojača unapređujući mir širom sveta, što je veoma važno u današnjem svetu i to je nešto što se ceni širom sveta - rekao je premijer u, inače, veoma opširnom intervjuu za ovu glavnu kinesku tv kuću.

U daljem razgovoru usledila su pitanja novinarke koneske televizije motivisana željom da srpskog lidera približi najširoj kineskoj publici.

O srpskim sportistima i glumcima

Konstatujući da su u Kini izuzetno popularna dvojica Srba - Bata Živojinović i Novak Đoković, premijera je zamolila da joj obezbedi intervju sa srpskim teniserom na šta joj je on odgovorio:

- Daću sve od sebe.

Nastavljajući dalje razgovor na temu sporta, ona je zapitala premijera Vučiha kako to da je Srbija tako moćna u tenisu, fudbalu, odbojci...

- Košarka, odbojka, vaterpolo nismo izgubili nijednu utakmicu u poslednjih 10 godina. Kada je reč o košarci samo su Amerikanci na svetu bolji od Srba. U vaterpolu nijedna vodena zemlja se ne može porediti sa nama, a mi nemamo more, ni reke nam nisu baš tako čiste, niti imamo mnogo bazena, ali smo najbolji - kazao je premijer.

Na pitanje u čemu je tajna, da su Srbi tako uspešni, premijer joj je objasnio da su Srbi veoma talentovani, prirodno veoma visoki, što je dobro za odbojku i košarku. 

O turističkim potencijalima Srbije

Zamoljen da kineskim građanima, zainteresovanim da posete Srbiju, preporuči neku zanimljivu destinaciju, premijer ih je pozvao da posete Beogradsku tvrđavu na  Kalemegdanu, na primer, zatim, kako je rekao, naše kaldrmisane ulice i delove starog grada.

Za noćni život je rekao da je dobar, ne samo za mlade, već i za starije, a tu je, kazao je, Novi Sad sa Petrovaradinskom tvrđavom. 

Premijer je objasnio i da se u Srbiji za ishranu najviše koristi meso.

- Meso, meso i još mesa. Ako volite meso, dolazite u pravu zemlju mesa. Služi se kao predjelo, glavno jelo, a može i umesto deserta - našalio se on.

Na komentar novinarke da se priča da su devojke iz Srbije veoma lepe i da imaju posebnu vrstu lepote, premijer je kazao da misli da su žene u Srbiji najlepše na svetu.

- One su vrlo šarmantne, pametne i vrlo jake. Srpkinje brinu o sebi, uvek su lepo odevene, one uvek žele da predstave, ne samo sebe, već i svoje porodice, svoju zemlju, gradove, na najbolji mogući način. Ponosni smo što možemo reći da imao jako pametne, veoma šarmatne žene i zato pozivam Kineze da dođu i da se sami u to  uvere. 

Na lično pitanje voditeljke o tome koliko je visok, što, kako je navela, veruje da zanima i kineske građane, Vučić je rekao: "1,98 cm, što je skoro dva metra". 

Novinarka je na to sa olakšanjem primetila da je dobro što je jutros izabrala  cipele sa visokim potpeticama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online