Četvrtak 11.05.2017.
10:46
slobodnaevropa.org, Vestionline

"Zastava oružje": Nismo slali naš mitraljez u Siriju

Reuters
Sirijski pobunjenici (Foto: Arhiva)

Svi znaju da oružje završava u Siriji, ali...

Balkanska istraživačka regionalna mreža (BIRN) i Projekat za istraživanje kriminala i korupcije (OCCRP) objavile su istraživanje o tome kako je, kako su naveli, tovar teških mitraljeza prešao put iz srpske državne fabrike u Kragujevcu, preko bugarskog trgovca oružjem i kampa za obuku u Saudijskoj Arabiji, do sirijskih pobunjenika.

Kako navode BIRN i OCCRP, mitraljez "kojot" (M02 Coyote), nedavno je primećen na fotografijama na društvenim mrežama boraca sa sirijskog ratišta, gde je posle pređenih 6.000 kilometara tokom 2015. i 2016. godine dospeo u posed Slobodne sirijske armije.

Srbija tek od 2015. ponovo izvozi oružje Saudijskoj Arabiji, a put "kojota" iz Kragujevca koji pominju BIRN i OCCRP podudara se, kako se navodi, sa saznanjima iz njihovog prethodnog istraživanja u kom je otkrivena centralna uloga Saudijske Arabije u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem iz bivšeg istočnog bloka.

Međutim, Milojko Brzaković, prvi čovek firme "Zastava oružje", tvrdi da od strane Srbije nema ni govora o kršenju pravila.

- Mi smo za izvoz mitraljeza "kojot" sklopili ugovor sa firmom BIEM iz Bugarske, a "end-user" sertifikat, kojim se označava krajnji korisnik, bio je za Saudijsku Arabiju. Dobili smo izvoznu dozvolu od Vlade Srbije i oružje isporučili. Imamo informaciju da se nešto od tog oružja našlo na sirijskom tržištu, čak i prepravljeni komadi. Odgovornost je na krajnjem korisniku gde će to oružje završiti. Mi posle toga to ne možemo da kontrolišemo - napominje Brzaković.

U izveštaju ovih istraživačkih organizacija navodi se i utisak da balkanske vlade "žmure na unosnu trgovinu ka Saudijskoj Arabiji".

- Čitav problem je u tome što svi znaju da to oružje završava u Siriji. Najjednostavnije je da se svaka država pridržava propisa UN, da izvezeno oružje stvarno ostane u zemlji kojoj je prodato. Kada bi se, na primer, Srbija držala zaključaka koje je donela 2013. onda ga danas ne bi izvozila u Saudijsku Arabiju. Druga je stvar što je to vrlo profitabilan biznis i naravno da se svi takmiče ko će kupiti više oružja i poslati u Siriju - kaže Miranda Patrucić, urednica u OCCRP-u.

Važnu ulogu u isporukama oružja ka Saudijskoj Arabiji igra bugarska firma BIEM koja je, kako navode BIRN i OCCRP, u većinskom vlasništvu Petra Mandžukova, bivšeg suvlasnika fudbalskog kluba CSKA Sofija, danas vodećeg bugarskog tajkuna koji se bavi građevinarstvom, medijima i proizvodnjom vina.

2024 © - Vesti online