Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
19:17
danas.rs, Vestionline A

Nove puške sa 2 kalibra: Želeće ih sve armije sveta, ali postoji jedan problem...

Informacije da je završen model domaće modularne automatske puške koja će uskoro biti predstavljena državnom i vojnom vrhu i dalje je veoma aktuelna. Takvu pušku, navodno, nema ni jedna druga zemlja, pa će se "za nju otimati sve armije sveta".

youtube.com/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
Zastava oružje reklamira novu automatsku pušku sa 2 kalibra

U Zastavi oružju se, međutim, ne oglašavaju, niti, nameravaju to da čine, već se čude šta ih je snašlo.

To, opet, ne znači da se u Zastavi ne radi na razvoju tog modela.

A reč je o automatskoj pušci sa izmenljivim okvirom i cevima, što joj omogućava da koristi dva različita kalibra metaka, od 7,62x39 i 6,5x39 mm "Grendel" (nazvan po američkom pronalazaču koji ga je patentirao).

Puška je, kao i većina Zastavinog pešadijskog naoružanja, izrađena po sistemu "Kalašnjikov", ali ima NATO kundak, odnosno teleskopski preklapajući kundak od polimera, koji se skraćivanjem, i(li) produžavanjem, prilagođava strelcu.

Nova automatska puška jedinstvena je po tome što koristi metak kalibra 6,5x39 mm, čija je prednost što izaziva manji trzaj pri pucanju.

Taj metak se, već godinama unazad, proizvodi u fabrici Prvi partizan u Užicu i uglavnom se izvozi na tržište SAD, gde se već gotovo deceniju i po primenjuje, ali isključivo kao lovačka municija.

Metak "Grendel" se i u Finskoj, i još nekim državama, koristi za lov, ali nigde kao municija za pešadijsko naoružanje. Pored preklapajućeg polimerskog kundaka, puška ima magacin kapaciteta 340 metaka, te novi skrivač plamena "na ustima cevi".

Uprkos prednostima koje bi nova puška trebalo da ima, a što će moći da se vidi tek nakon ispitivanja tehničko-tehnoloških i streljačkih karakteristika, ozbiljnija serijska proizvodnja u dogledno vreme nije izgledna, jer Zastava neće imati za koga da je proizvodi u većim količinama.

Vojska Srbije je mala i siromašna da bi u svoj sistem naoružanja mogla da uvrsti veće kontingente najnovije Zastavinu puške, čime bi kragujevačkoj fabrici omogućila iole ozbiljniju proizvodnju.

Zato su oči uprte u veće i bogatije svetske armije, ali preduslov za to da se u sistem njihovog naoružanja uvrsti nova Zastavina puška, što je, inače, dugotrajan i nimalo jeftin postupak.

Zato su (pro)cene domaćih "analitičara" da će se za novu Zastavinu pušku "otimati svetske armije", prema mišljenju poznavalaca ove problematike - neozbiljne.

Izvesnija opcija je da se nova automatska puška, u dogledno vreme, proizvodi u ograničenim serijama, i to za manje, odnosno specijalne vojne jedinice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online