Utorak 11.04.2017.
19:17
danas.rs, Vestionline

Nove puške sa 2 kalibra: Želeće ih sve armije sveta, ali postoji jedan problem...

youtube.com/RTS emisija Dozvolite - Zvanični kanal
Zastava oružje reklamira novu automatsku pušku sa 2 kalibra

U Zastavi oružju se, međutim, ne oglašavaju, niti, nameravaju to da čine, već se čude šta ih je snašlo.

To, opet, ne znači da se u Zastavi ne radi na razvoju tog modela.

A reč je o automatskoj pušci sa izmenljivim okvirom i cevima, što joj omogućava da koristi dva različita kalibra metaka, od 7,62x39 i 6,5x39 mm "Grendel" (nazvan po američkom pronalazaču koji ga je patentirao).

Puška je, kao i većina Zastavinog pešadijskog naoružanja, izrađena po sistemu "Kalašnjikov", ali ima NATO kundak, odnosno teleskopski preklapajući kundak od polimera, koji se skraćivanjem, i(li) produžavanjem, prilagođava strelcu.

Nova automatska puška jedinstvena je po tome što koristi metak kalibra 6,5x39 mm, čija je prednost što izaziva manji trzaj pri pucanju.

Taj metak se, već godinama unazad, proizvodi u fabrici Prvi partizan u Užicu i uglavnom se izvozi na tržište SAD, gde se već gotovo deceniju i po primenjuje, ali isključivo kao lovačka municija.

Metak "Grendel" se i u Finskoj, i još nekim državama, koristi za lov, ali nigde kao municija za pešadijsko naoružanje. Pored preklapajućeg polimerskog kundaka, puška ima magacin kapaciteta 340 metaka, te novi skrivač plamena "na ustima cevi".

Uprkos prednostima koje bi nova puška trebalo da ima, a što će moći da se vidi tek nakon ispitivanja tehničko-tehnoloških i streljačkih karakteristika, ozbiljnija serijska proizvodnja u dogledno vreme nije izgledna, jer Zastava neće imati za koga da je proizvodi u većim količinama.

Vojska Srbije je mala i siromašna da bi u svoj sistem naoružanja mogla da uvrsti veće kontingente najnovije Zastavinu puške, čime bi kragujevačkoj fabrici omogućila iole ozbiljniju proizvodnju.

Zato su oči uprte u veće i bogatije svetske armije, ali preduslov za to da se u sistem njihovog naoružanja uvrsti nova Zastavina puška, što je, inače, dugotrajan i nimalo jeftin postupak.

Zato su (pro)cene domaćih "analitičara" da će se za novu Zastavinu pušku "otimati svetske armije", prema mišljenju poznavalaca ove problematike - neozbiljne.

Izvesnija opcija je da se nova automatska puška, u dogledno vreme, proizvodi u ograničenim serijama, i to za manje, odnosno specijalne vojne jedinice.

2024 © - Vesti online