Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.08.2016.
08:33
Đ. Barović - Vesti A

Srpska vojska sa Rusima u Siriji?!

Rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je juče srpsku i kinesku vojsku da pomogne u sprovođenju humanitarnih operacija u sirijskom gradu Alepo.

A. Čukić
Spremni za sve izazove: Vojska Srbije na paradi u Beogradu koju je gledao i Vladimir Putin

"Osim odgovora međunarodnih humanitarnih organizacija, predloženo je konkretno učešće ministarstava odbrane jednog broja zemalja u dostavljanju humanitarne pomoći u Alepo", stoji u ovom saopštenju u kome Rusija zahvaljuje Srbiji i Kini zato što su prve podržale rusko-sirijsku inicijativu za realizaciju humanitarne operacije.

Radić: Neprihvatljivo

Vojska Srbije učestvuje isključivo u mirovnim misijama UN. Ako odbijamo takve akcije pod patronatom NATO, bilo bi krajnje neprihvatljivo da učestvujemo u misiji koju predlaže neka druga zemlja, ma koliko nam ona bila saveznik ili partner, smatra Radić.

- Računamo na dalje praktične korake ministarstava odbrane tih zemalja u podršci ruskih napora za obezbeđenje humanitarne pomoći stanovništvu Alepa - stoji u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

U Ministarstvu odbrane Srbije zatečeni su pozivom iz Moskve, pa "Vesti" nisu mole saznati da li će i na osnovu koje odluke srpska vojska zaista otići u ratom zahvaćenu Siriju.

I za poslanika vladajuće SNS, Miroslava Lazanskog ovo je bila iznenađujuća informacija koju "treba proveriti".

- Vojska Srbije nema opremu koja je potrebna za tu humanitarnu operaciju, a pritom postavlja se i pitanje ko bi sve to platio, jer država nema novca da plati obavezno osiguranje za svakog vojnika koje u proseku iznosi oko 100.000 evra - rekao je za "Vesti" Lazanski.

Vojno-politički analitičar Aleksandar Radić je mnogo konkretniji. On tvrdi da je reč o potezu kojim Rusija pokušava da naruši vojnu neutralnost Srbije.

-To je vruć krompir Rusije. Ona želi da potvrdi krug njenih saveznika, a svesna je da Srbija nema ni resurse ni pravnu podlogu za takvim angažovanjem. Otuda je reč o dnevno političko-propagandnom potezu zato što se plan mirovnih misija usvaja na godišnjem nivou i to isključivo u parlamentu Srbije - ističe za "Vesti" Radić.

Tanjug

Dogovor Čepurina i Dačića

Krajem prošlog meseca nezapaženo je protekao susret ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ruskog ambasadora Aleksandra Čepurina, ali je sada jasno da su nam Rusi još tada "objasnili neke stvari".
Naime, u saopštenju stoji da su "sagovornici razgovarali o aktuelnoj situaciji, humanitarnim operacijama koje sprovodi Ruska Federacija, kao i o drugim aspektima regionalne i globalne političko-bezbednosne situacije".
U istom tom saopštenju stoji i da je ambasador Čepurin istakao da očekuje "unapređenje saradnje u svim oblastima, u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu između dve zemlje".

Prema njegovim rečima, nemoguće je da Srbija prihvati poziv Rusije i pored toga što se ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin nedavno pozvao na Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dve zemlje.

- Rusi mogu da traže da učestvujemo u misiji u Siriji, ali takvu odluku može da donese samo Narodna skupština Srbije.

Radinović: Treba da idemo!
General Radovan Radinović pozdravlja poziv Rusije i kaže da to ne može da naruši princip vojne neutralnosti Srbije.
- Jedan od strateških zadataka Vojske Srbije je pomoć u humanitarnim ili prirodnim katastrofama, a ne vidim ništa sporno zašto Srbija ne bi prihvatila poziv Rusije, kad bi bez ikakve sumnje prihvatila da je taj poziv došao od Amerikanaca - kaže Radinović. On dodaje da bi najbolje bilo kada bi se odluka o slanju srpske vojske u Siriju verifikovala u Narodnoj skupštini, ali smatra da je moguće slati vojnike i bez odluke većine poslanika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online