Sreda 29.03.2017.
03:11
Đ. Barović - Vesti

NATO agresija na Srbiju (3): Pukovnik mesi kolače

youtube.com/Jugoslavija04
Ratni nadimak Gvozden Đukić: Zoltan Dani

"Noćnog jastreba", službene oznake AF 82 806 HO iz baze Holoman, Novi Meksiko, oborio je Treći divizion 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao tada potpukovnik Zoltan Dani - ratnog nadimka Gvozden Đukić.

Osamnaest godina kasnije ovaj heroj odbrane otadžbine uveliko razvlači kore i mesi kolače u porodičnoj firmi u rodnom Skorenovcu kod Kovina.

Predviđen za najviša zvanja u Vojsci, posle 2000. godine je na sopstvenoj koži uvideo da mu je obaranje "nevidljivog" zapravo minus u karijeri.

Umesto da napreduje, nadređeni su ga premeštali od jednog "šefa skladišta" do drugog. Svima, pa i njemu je bilo jasno da je zapravo postao višak.

Rastali su se u rekordnom roku, 1. septembra 2004, a on se vratio u rodno selo i započeo biznis sa pravljenjem kora za pite i gibanice.

smeh kaže da i dalje, najmanje jednom godišnje "sruši nevidljivog", doduše iz tanjira, jer njegova jedinica nikada nije prekidala tradiciju da se okupi na dan obaranja "noćnog jastreba" kada se servira i torta u obliku ovog aviona.

- I mimo datuma kada smo oborili "nevidljivog" viđam se sa bivšim saborcima. Naravno da je uvek nezaobilazna tema agresija NATO. Evociramo uspomene, prepričavamo događaje, smejemo se i plačemo zbog onog što smo preživeli, ali i analiziramo da li smo i šta tada mogli bolje. Znate, kada se rat završi, onda se preživeli vraćaju svojim ranijim zanimanjima, pa se tako i mi uglavnom "pitamo" za porodice, posao - priča za "Vesti" pukovnik Dani.

Zoltan Dani je jedan od retkih oficira Vojske koji je i posle penzionisanja pokušao da očuva istinu o velikoj pobedi jedinice kojom je komandovao. Sam je finansirao nekoliko dokumentarnih filmova, od kojih treba izdvojiti "21. sekund" - priča o tome kako je srušen Noćni jastreb, a zatim i film o susretu sa američkim pilotom aviona koji je oborio.

- Sa njim se povremeno čujemo i tada su teme uglavnom vezane za naše porodice, retko su to teme iz rata - kaže kratko.

I o ratu 1999. godine sve manje želi da priča.

- Bilo, pa prošlo. Izvukli smo pouke iz toga i sad idemo dalje - samo napred i pozitivno. Ako se previše bavimo prošlošću pobeći će nam budućnost - kaže na kraju razgovoru pukovnik koji je prešao u pekare.

Rijaliti spor umesto spektakla

I dok bi Amerikanci ili Rusi od obaranja "nevidljivog" napravili dugometražni spektakl, u Srbiji je i ovaj događaj jedno vreme pretvoren u rijaliti, odnosno spor nekadašnjih saboraca ko jeste, a ko nije u tome učestvovao i kako je F117 A zaista oboren. Dani Zoltan kaže da više neće da učestvuje u takvim prepucavanjima.
- Uglavnom je reč o ličnim razlozima pojedinaca koji, iz opravdanih ili neopravdanih razloga, imaju osećaj da su zbog nečega oštećeni. Mislim da je to da je to sasvim nepotrebno, ali šta da se radi. Takav je mentalitet tih osoba - uglavnom je to nedostatak emocionalne inteligencije - kaže Dani.

SUTRA - NATO agresija na Srbiju (4): Ovome se nisam nadao

2024 © - Vesti online