Četvrtak 08.12.2016.
15:19
Tanjug

Hrvati i za referendum spremni: Ne odustaju od ustaškog pokliča

Tanjug/AP
Hrvatima nije jasno otkud tolika hajka zbog table u Jasenovcu

Zastupnik opozicionog SDP Gordan Maras je povodom Plenkovićeve najave rekao da je to nešto što čovek ne bi očekivao da će čuti iz usta premijera u decembru 2016.

- Plenković je rekao da će osnovati komisiju da vidi da li su javno istaknuti ustaški pozdravi neprihvatljivi. Vlado naša, premijeru recite zbogom pameti - kratko je komentirisao na društvenim mrežama Maras.

S druge strane, pripadnici HOS-a održali su konferenciju za novinare na kojoj je Đapić pozvao veterane da započnu prikuplanje potpisa za održavanje referenduma o pozdravu "Za dom spremni", ukoliko se, kako je rekao, nastavi hajka.

- Pripremamo se za referendum, verujemo da ćemo njime raščistiti brojne stvari u Hrvatskoj - rekao je Đapić, preneli su hrvatski mediji.

HOS-ovci su na konferenciji govorili o ploči postavljenoj u Jasenovcu, na kojoj se nalazi pozdrav "Za dom spremni", a što je izazvalo brojne negativne reakcije ne samo u Hrvatskoj već i šire.

- Postavili smo jednu malu, skromnu ploču za 11 hrvatskih vitezova. Nitko na nju nije obraćao požnju. Onda je došao diktat ministra iz Srbije, nekakvog Aleksandra Vulina, i svoje je satelite u Hrvatskoj digao na noge. Smeta im pozdrav "Za dom spremni" - objasnio je Borislav Barišić, pripadnik HOS-a.

Barišić kaže da su podizanje spomen ploči podržala i druga udruženja veterana, te da HOS-ovci nisu činili zločine i da ih nijedan sud nije procesuirao. Smatra da je poređenje njih sa fašistima suludo. Barišić je pozvao vladu da ne satanizuju i da "ne peru ruke" od HOS-ovaca.

- Pozivam sve da stanu iza HOS-ovaca, koji su uvek stali iza njih. Mislim da ovo nije slučajno. Mi spomen ploču u Jasenovcu nismo digli čuvarima logora, nego pravim antifašistima - dodao je Barišić.

Željko Soldo je rekao da su upravo dobrovoljci HOS-a istinski hrvatski antifašisti jer su, kako je rekao, upravo oni ti koji su na prvoj liniji 1991. "lomili kičmu srpskim fašistima".

- Upravo danas fašizam buja u Srbiji, gde rehabilitovani četnici pljuju po Republici Hrvatskoj. Sedam stotina poginulih dobrovoljaca zaista je ogromna žrtva. Ploča koju smo podigli u Jasenovcu je spomen na naše saborce i nikad ih nećemo zaboraviti - rekao je Sabor, a onima koje te ploče smetaju savetovao je da ih zaobilaze.

2024 © - Vesti online