Ponedeljak 31.10.2016.
21:10
Vestionline

Isplivao tajni snimak: Evo kako je nemački političar razbesneo Evropu

Reuters
Neumesne izjave: Ginter Etinger

Etinger, komesar za digitalnu ekonomiju, koji tek što je imenovan na moćniju funkciju komesara za budžet, u komentarima koje je izneo na skupu u Hamburgu ranije ovog meseca, ismejao je delegaciju kineskih ministara, opisavši ih kao "ljude sa kosom začešljanom imalinom s leva na desno".

- Devet muškaraca, jedna partija. Nema demokratije, nema ženskih kvota i nema žena, što je logičan sled - rekao je on tada o delegaciji koja je nedavno posetila Evropsku komisiju, prenosi "Sputnjik".

Njegovi komentari su tada tajno snimljeni, tokom govora o odnosima EU sa Kinom, a anonimni korisnik Jutjuba "Sebas Traveling", koji je objavio video-snimak u petak, kaže da je Etinger koristio reči "kosooki" i "prevaranti" govoreći o Kinezima.

Etinger je u tom govoru kazao i da je nemačka vlada "toliko zbrkana" da bi mogla homoseksualne brakove proglasiti obavezujućim, kao i da mnoge žene dobijaju posao samo zbog kvota, a ne zbog sposobnosti.

Komesar EU kazao je u intervju za nemački list "Velt" da nije želeo da da vređa kineski narod, kao i da nema ništa protiv gej brakova.

- To je bio donekle nemaran izraz koji nipošto nije imao za svrhu da iskaže nepoštovanje prema Kini - rekao je Etinger, naglasivši da je reč o komentarima koji su izvučeni iz konteksta i da je "naišao na veoma pozitivnu reakciju" na svoj govor.

Etingerove izjave mnogi su osudili i nazvali "rasističkim i homofobnim. Evropska komisija (EK) odbila je da komentariše izjave komesara za digitalnu ekonomiju, a od njih se ogradila i nemačka vlada.

2024 © - Vesti online