Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.10.2016.
16:59
Srna, Vestionline A

SAD, Rusija i Kina će da vode glavnu reč, EU postala nebitna

Politički analitičari i strateški stručnjaci smatraju da će SAD, Rusija i Kina ubuduće određivati smer svetskih odnosa i ocenjuju da EU nije u stanju da se uključi u krug onih koji odlučuju u ime čovečanstva.

pixabay.com
Budućnost pripada velikima, Evropa se nekako "smanjila" u poslednje vreme

Političari i stručnjaci iz 35 zemalja okupili su se na godišnjem zasedanju Međunarodnog debatnog kluba "Valdaj" u Sočiju, kako bi razgovarali o perspektivama međunarodne politike u najskorijoj budućnosti.

U igri novi igrači

Oni se slažu u oceni da je došlo do nepovratnih promena u međunarodnoj politici.

Savremeni svetski poredak je u fazi transformacije, odnosno prelaska sa jednopolarnog sistema na situaciju u kojoj ključna međunarodna pitanja neće više zavisiti samo od politike SAD, nego i od dve sve jače sile na međunardnoj političkoj sceni - Rusije i Kine.

Džon Meršajmer, profesor sa Univerziteta u Čikagu, smatra da će lideri SAD, Rusije i Kine morati da donose ključne odluke o strateškom političkom pravcu svojih zemalja, a od tih odluka, u velikoj meri, zavisiće buduća svetska politička situacija.

Američki stručnjak tvrdi da u budućnosti neće biti moguće izbeći konflikt SAD i Kine, ako se nastavi rast ekonomije i političkog uticaja najmnogoljudnije zemlje sveta u jugoistočnoj Aziji.

To pogoršanje američko-kineskih odnosa prisiliće Moskvu da bira način na koji se interesi Rusije mogu uklopiti u taj konfrontirani svet, smatra Meršajmer.

Rusiji bolje da bude sa SAD protiv Kine

- Rusija ima tri varijante: Da sklopi savez sa Kinom, da se udruži sa Amerikom u koaliciju protiv Kine, ili da ostane neutralna i sa strane posmatra borbu između SAD i Kine - smatra on.

Meršajmer je uveren da bi za Moskvu bilo najbolje i najpragmatičnije kada bi se udružila sa Vašingtonom protiv Pekinga, s obzirom na to da će Kina, kako je on rekao, u budućnosti predstavljati opasnost i za Rusiju.

- SAD su gurnule Rusiju u kineske ruke i niko ne može da garantuje da će Amerika delovati dovoljno pragmatično i da neće izazivati još veće neprijateljstvo sa Rusijom, što će samo još više podstaknuti Rusiju da se okrene Kini - navodi Meršajmer.

Kinezi neće da vladaju svetom

Predstavnica Kine Fu Jing tvrdi da Kina ne teži ka preuzimanju odgovornosti za održavanje američkog svetskog poretka.

- Svetski poredak koji se zasniva na dominaciji SAD Kina doživljava kao nered, za koji Peking ne želi da preuzme odgovornost - poručila je ona i istakla da Peking ne želi da ponovi grešku Vašintona i da upravlja svetom.

Ruski stručnjaci, ipak, nisu sasvim uvereni da Kineze ne interesuje da preispitaju osnovne postulate monopolarnog sveta u kojem dominiraju SAD.

- Rusija i Kina menjaju i rasturaju poredak koji su SAD pokušale da nametnu posle "Hladnog rata". Rusija to čini pomalo grubo, a Kina dosta meko, u svom stilu - rekao je Sergej Karaganov, dekan fakulteta za svetsku ekonomiju i međunarodnu politiku Nacionalnog istraživačkog univerziteta Visoka škola ekonomije.

Evropa - tropa

Stručnjaci su tokom debate u Sočiju doveli u sumnju sposobnost EU da utiče na svetski poredak koji se menja.

Oni su o EU govorili kao o "akteru koji igra tuđu igru". Budućnost EU, kako je istaknuto, u velikoj meri zavisi od odluka koje donose političari u Rusiji, SAD i Kini.

Kevin Rad, direktor Instituta za politiku azijskog društva, smatra da Evropa zaista gubi politički značaj u svetskim procesima i da prepušta inicijativu Americi, Rusiji i Kini, prenose analitički portali.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online