Utorak 25.10.2016.
08:01
Vestionline, Index.hr

Rusija ima 55 raketa "Satan", samo 5 je dovoljno da uništi istočnu obalu SAD

pixabay.com
Direktan pogodak ruske rakete na Njujork bi značio bi smrt za 4,5 miliona ljudi

Rusi imaju 55 SS-18 raketa koje od milja zovu "Satan". Radi se o najmoćnijem projektilu u ruskom nuklearnom arsenalu, inače najvećem arsenalu na svetu, piše “Internešenal biznis tajms”.

SS-18 može da nosi nuklearnu bojevu glavu snage do 20.000 kilotona, što je hiljadu puta snažnije od bombe koja je bačena na Nagasaki. Samo jedan ovakav projektil mogao bi da uništi tri četvrtine Njujorka, a posledice bi trajale hiljadama godina, navodi dr. Paul Kraig Roberts.

Direktan pogodak projektila "Satan" na Njujork mogao bi da usmrti četiri i po miliona ljudi, povredi još 3,6 miliona i da ozrači područje u prečniku od skoro 1.000 kilometara.

Alarmantno je i to što bi projektil mogao da bude opremljen sa deset manjih bojevih glava, od kojih bi svaka imala snagu od 550 kilotona, a koje bi se mogle raspršiti na puno širem području. Takav bi napad bilo gotovo nemoguće zaustaviti protivraketnom obranom.

Rusija lako može da uništi NATO savez

U članku koji je objavio “Centar za istraživanje globalizacije”, Roberts upozorava da bi Rusija lako mogla da uništi NATO savez i da dovede do njegovog kolapsa. Prema stručnim procenama američke Federalne agencije za upravljanje vanrednim situacijama (FEMA) iz Hladnog rata, mete ruskog nuklearnog napada bili bi gradovi sa izuzetno visokim zgradama, kao što su Njujork, Filadelfija, Majami, Boston i Vašington.

Na mogućnost izbijanja trećeg svetskog rata upozorava i ruski poslanik Sergej Markov, član Građanske komore, nadzornog i konsultativnog državnog tela u Moskvi, koji tvrdi da bi eskalacija sukoba u Siriji mogla da dovede do direktnih sukoba velikih svetskih sila.

Za dve nedelje - eto prilike za veliki rat

Markov predviđa da bi do eskalacije moglo doći kada Rusija, pojačana flotom koja upravo plovi za Siriju, pokrene novi, masivni napad na Alepo, kojim želi da dokrajči antirežimske pobunjenike. NATO predviđa da bi do napada moglo da dođe za dve nedelje. Ruska ratna flota pre nekoliko je dana prošla kroz Lamanš.

Rusija optužuje NATO za "agresivne aktivnosti", kao što je postavljanje protivraketnog štita u istočnoj Evropi i povećanje broja trupa na granici s Rusijom. S druge strane, sama Rusija je u poslednjih nekoliko godina izvela na stotine vojnih vežbi.

NATO predstavnici optužuju Rusiju da je pod paravanom vojnih vežbi koncentrisala trupe na granici sa Evropskom unijom, kao što je napravila 2014. pre aneksije Krima.

Rusija je nedavno održala i masovne vežbe za slučaj nuklearnog napada u koje je bilo uključeno 40 miliona ljudi.

2024 © - Vesti online