Utorak 18.10.2016.
11:59
Vestionline, Tanjug

Upozorenje: Ako padne Mosul, džihadisti će preplaviti Evropu!

Reuters
Iračani zadaju ozbiljne udarce džihadistima u Mosulu

- Preuzimanje uporišta Islamske države na severu Iraka, Mosula, moglo bi da dovede do povratka nasilnih boraca te grupe u Evropu - rekao je King nemačkom dnevniku "Velt".

Evropski komesar za bezbednost ističe da bi čak i nekolicina džihadista koji se vrate u Evropu mogla da predstavlja "ozbiljnu pretnju za koju se moramo i sami pripremiti".

Iračke snage napreduju u ofanzivi čiji je cilj povraćaj Mosula i zadavanje smrtnog udarca takozvanom "kalifatu" koji je Islamska država proglasila u tom gradu pre dve godine.

Oko 30.000 pripadnika iračkih snaga vode ofanzivu na Mosul, uz vazdušnu i kopnenu podršku 60-člane koalicije na čelu sa SAD, a za tu operaciju se očekuje da će biti dugotrajan i težak juriš na poslednje veliko uporište Islamske države u Iraku.

Džihadisti su pretrpeli niz teritorijalnih poraza ove godine i u Iraku i u Siriji, a preuzimanje Mosula bi gotovo sigurno stavilo tačku na njihovo prisustvo u Iraku kao snage koja u rukama drži delove državne teritorije, zaključuje francuska agencija.

2024 © - Vesti online