Nedelja 02.10.2016.
08:34
Tanjug

"Kad je Srbija ugrožena, moja je obaveza da reagujem"

Tanjug
Njegova obaveza da zastupa interese Srbije: Ivica Dačić

- Ministar sam spoljnih poslova i radim tačno ono što bi, po pravilima službe, uradio i ministar spoljnih poslova, recimo, Poljske, Češke ili Francuske, da nekom u Nemačkoj padne na pamet da podigne spomenik, recimo Rudolfu Hesu, da ne idemo dalje od toga. Ili da u Minhenu održe misu Geringu, Fon Papenu i Kajtelu. Ili da neko izjavi kako će bilo koja država u njihovom okruženju nestati - naglasio je Dačić.

On je u intervjuu za Politiku rekao i da je šef diplomatije neko ko i u rukavicama i bez njih, u svakoj situaciji, bilo kojim okolnostima, ima jednu, osnovnu dužnost, a to je da zastupa interese svoje zemlje, a pogotovo, da reaguje kad su oni na bilo koji način ugroženi.

- To nikako ne znači da on treba da podstiče, navija ili propagira loše odnose sa svetom i susedima, i ja to i ne radim - kaže on.

Dačić je dodao da Srbija, zahvaljujući svom ponašanju, jasnoj opredeljenosti za mir, privrženosti dijalogu i pregovorima, reformama, konačno ima priliku da svakome kaže šta misli i da reaguje na stvari koje su očigledno, flagrantno kršenje i ljudskih prava i svih vrednosti na kojima počiva i sama Evropa.

- Zato, kad neko drži misu usred Zagreba ustaškim generalima, diže spomenik teroristi Miru Barešiću ili poziva na rat poput Sefera Halilovića, ja, osim što želim na to da reagujem, imam i obavezu - rekao je on.

Dačić je takođe rekao da ga predsednički izbori trenutno ne zanimaju i da bi bilo prilično neozbiljno "da se biračkom telu obraća tri i po godine pre izbora".

2024 © - Vesti online