Subota 01.10.2016.
06:00
D. Lukić - Vesti

Duh Moamera Gadafija lebdi nad savešču Britanije (3): Puštajte u svet: Vođa je živ!

Reuters
Simbol neuspelog svrgavanja: Spomenik nedaleko od Gadafijeve rezidencije u Tripoliju
Reuters

Povod su optužbe bivšeg komandanta oružanih snaga Velike Britanije, lorda Ričardsa, da je udar kojim je Gadafi oboren 2011. godine, a u kome su učestvovale i britanske vazdušne snage - bio nelegalan.

Dok traje vazdušni napad i prvi pokušaj svrgavanja Gadafija, do našeg vojnog predstavništva u Libiji, u kome mi je teleks, na stotinak metara dalje, prelećem u pižami, u brišućem letu. Saginjem usput glavu da me F-16 ne zakači; samo da stignem do "živog" teleksa.

U ovakvim lomovima, režimima kakva je "libijska revolucija", prvi instinkt je kidanje svih veza sa svetom. To te je, onda "ratna sreća" namestila na pravo mesto, u pravoj sekundi kruženja Planete, pa ti sve to odmah brutalno otela - držiš u rukama tu zlatnu pticu, ali ptica je mrtva...

Tripoli se trese od bombi

Reuters

Moamer el Gadafi (1942-2011) vladao je Libijom od 1969. do mučkog ubistva. Tokom 42 godine vladavine zaostalu državu pretvorio je u najbogatiju zemlju Bliskog istoka. Bio je veliki prijatelj Jugoslavije u kojoj se jedno vreme i školovao

U brišućem letu stižem, pritiskam taster dok se Tripoli ljulja i podrhtava od bombi i raketa i - daj Bože - pre nego što neko, negde tamo, dođe sebi, pribere se, pogasi sva svetla i isključi impulse... Radi! Upadam uživo u noćnu smenu na Topličinom vencu u Beogradu...

Sada, posle toliko decenija, plovim još jednom kroz sagu u Tripoliju; listam arhivu agencije, uzbuđen kao te daleke noći, jarko osvetljene, kao usred dana, od protivavionske vatre, iz svih mogućih oružja, sa svih strana grada...

"Tripoli - 15. aprila (Tanjug)
Sada je tačno dva sata i dva minuta posle pola noći. Tripoli se trese od detonacija bombi, raketa i protivavionskih oružja. Ovog momenta teško mi je da kažem koji su sve delovi grada napadnuti - puca na sve strane.

Eksplozije se čuju iz istočnog dela grada - tamo je rezidencija pukovnika Gadafija, Bab el Azizija. Nebo iznad grada je zapaljeno od protivavionske vatre. I dalje, dok ovo javljam, odjekuju eksplozije... Moguće je da je napadnut i vojni aerodrom, istočnije, na samoj periferiji grada..."
- Primljeno?
- Primljeno - otkucava iz Beograda?
"Ratna sreća".

Duh Moamera Gadafija lebdi nad savešću Britanije:

(1): Veliki vođa je morao da umre

(2): Jezivi nalet nad avetinjskim gradom

U Tanjugu, u Beogradu, niko ne spava. Zovu još jednom preko mog volšebnog zaboravljenog telefona koji i dalje odoleva, živi i otkucava... Ali i oni mi, tamo, još ne veruju da je sva tako kako im otkucavam; da su bombardovali Gadafijevu kuću i da - kako već znam - niko nije nastradao.
- Je l' sto posto?
- Jeste!
- Sto posto?
- Ma puštajte u svet sve što vam šaljem. Ovako nam se više neće posrećiti. U protivnom ću sve da dam Asošijeted presu, pa vi, onda prepisujte od Amerikanaca!

Reuters
Moamer Gadafi

Amerikanci znaju dobro šta su gađali i šta su pogodili; snimci iz fantoma su već razvijeni u Pentagonu, ali ne znaju ono što ja znam - da ga nisu ubili!

Verovao samo Jugoslovenima

Još jednom, pre nego što pukne i moja misteriozna žica na koju su negde u libijskoj komandi, očigledno, zaboravili, zovu sa Topličinog venca u Beogradu. Da još jednom potvrdim; "garantujem životom" da i dalje stojim iza te informacije koju niko u svetu trenutno nema, svi je traže, a moji, u strahu da nije do kraja proverena, nemaju kuraži da objave i proslede u Maršalat i Vladu.

Do vraga! Odleteće mi ptica iz ruke; Gadafi je preživeo bombardovanje. Živ je; jedini na svetu to pouzdano znam, a oni, tamo u Beogradu, žvalave i otežu...

- A, kako to možeš sa sigurnošću da znaš?

Ne veruju, znači, i dalje.

Kada te "ratna sreća" tako pomiluje, obično ne dolazi sama, doleti u jatu. I samo nekoliko minuta pošto su "fantomi" istresli bombe i odleteli, javlja se Lane.

Direktno iz "kuće".

Glas mu trokira, ali, ipak, deluje nekako sabrano: "Živ je", potvrđuje mi šiframa koje smo ranije dogovorili. I ostali naši "ukućani" su živi i već su na sigurnom.

"Naši", to je jugoslovensko osoblje u Gadafijevoj kući - sobarice, konobari, instruktori fizičkog vaspitanja Gadafijevih sinova - Sejfa, Saada, Kahamisa... "Naši" su jedini u koje Pukovnik ima puno poverenje, više nego u njegove Libijce. Jedino mu Jugosloveni ulaze u spavaću sobu.

- Puštajte u svet da je preživeo; da mu je porodica živa i da su već daleko - otkucam u teleks - puštajte ili ćete da prepisujete od Amerikanaca kada oni prepišu od nas.

Sutra - Duh Moamera Gadafija lebdi nad savešču Britanije (4): Kroz vatru, po Božjoj volji

2024 © - Vesti online