Utorak 27.09.2016.
12:55
Tanjug

"Rusija uvlači Bosnu u svoj sukob sa Evropom"

Reuters
Podrška koja je svima zapala za oko: Milorad Dodik sa Vladimirom Putinom u Moskvi

- Rusija je jedina zemlja koja je otvoreno podržala Dodikov referendum i za nas u EU to je zabrinjavajući znak da Rusija želi da proširi svoj sukob s Evropom - kazao je Preda za sarajevski Dnevni avaz.

Ocenujući podatak da je na referendumu u RS 99,8 posto onih koji su glasali odgovorilo potvrdno na pitanje žele li da se 9. januar i dalje bude obeležavan kao dan tog entiteta, Preda je kazao da je to čisti populizam.

- Bez obzira na korake koje visoki predstavnik međunarodne zajedinice u BiH Valentin Incko odluči da preduzme, mora se insistirati na političkoj odgovornosti za čin koji predstavlja jasno narušavanje autoriteta Ustavnog suda BiH, jer se time krši vladavina prava, a ona je pak među najvažnijim uslovima koje valja ispuniti ukoliko jedna zemlja želi pristupiti Uniji - kazao je rumunski evroparlamentarac.

Preda je istakao da je sprovođenje neustavnog referenduma i zahtev za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU ne mogu ići zajedno pa se nakon Dodikova postupka sada otvara niz novih pitanja o tome može li BiH napredovati na svom evropskom putu.

Šef delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark pridružio se ovim upozorenjima konstatacijom da je organizovanje referenduma poput onog 25. septembra pokazatelj da je nekim političarima u toj zemlji više stalo do takvih manifestacija nego do članstva u EU, no bio je znatno suzdržaniji u proceni mogućih posledica po organizatore referenduma.

Vigemark je ipak istakao da se ne može očekivati od EU "da odgovara na svaku provokaciju" a da odgovornost za očuvanje i poštovanje Dejtonskog sporazuma imaju pre svega Savet za sprovođenje mira u BiH (PIC) i visoki predstavnik Valentin Incko.

EU je spremna, kako je istakao, da reaguje jedino u slučaju da se pojavi pretnja stabilnosti i miru u BiH. Intervencija međunarodne zajednice ili PIC-a u ovom trenutku, produbila bi krizu u BiH.

- Što se tiče EU, mi uvek dajemo prednost dogovoru unutar države pre intervencije sa strane. Ako BiH želi postati verodostojan kandidat za članstvo u EU onda se mora naučiti nositi s ovakvim problemima - kazao je Vigemark koji smatra da treba razmišljati i kako doprineti ukupnom napretku države kojoj ne trebaju ovi sukobi.

Celi referendum, po njegovoj je oceni, bio isključivo deo kampanje za opštinske izbore u BiH najavljene za 2. oktbra. Sada je, smatra švedski diplomata, potrebno smiriti strasti i posvetiti se bitnim pitanjima poput nezaposlenosti, obrazovanja, socijalnih problema i korupcije, prnela je Hina.

2023 © - Vesti online