Subota 17.09.2016.
16:06
Tanjug, Vestionline

Nemci izašli na ulice: Stop za CETA i TTIP

Reuters
Stop za loše sporazume

- U Berlinu se uoči kretanja protestne povorke umesto očekivanih 100.00 ljudi okupilo oko 30.000 demonstranata. U Kelnu se do podneva okupilo oko 10.000 učesnika protesta. Organizatori su očekivali oko 30.000 ljudi. Slično je stanje i u ostalim gradovima - saopštila je nemačka policija, prenela je Hina.

Osim u Berlinu i Kelnu, protesti se održavaju i u Hamburgu, Frankfurtu, Minhenu, Lajpcigu i Štutgartu.

Reuters
 

Na proteste protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog sporazuma (TTIP) između SAD i EU i Sveobuhvatnog privrednog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU, pod sloganom "Zaustavimo CETA-u i TTIP! Za pravedniju svetsku trgovinu", pozvao je savez sindikata, udruženje za očuvanje životne sredine, crkvene zajednice, kao i stranke Zeleni i Levica.

Protivnici transatlantskih trgovinskih sporazuma strahuju da bi njihovim stupanjem na snagu bili smanjeni standardi zaštite potrošača i životne sredine.

Uoči protesta u Nemačkoj, komesarka EU za trgovinu Cecilija Malmstrem je u intervjuu za nemački dnevnik "Bild" organizatorima protesta prebacila da šire neistine.

Reuters
Manje demonstranata nego što se očekivalo

- Mnoge protivnike TTIP ne zanima previše istina. U raspravi oko TTIP i CETA- ima mnogo nesporazuma, bajki i laži - tvrdi Malmstremova.

2024 © - Vesti online