Sreda 24.08.2016.
21:16
B. S. - Vesti

Muke Crnogoraca proteranih iz Nemačke: Decu azilanata neće ni otadžbina

A. Čukić
Sirijcima u Nemačkoj bolje nego Balkancima

Po podacima nevladine organizacije Euromost, u Crnoj Gori u ovom trenutku ima više od 180 mališana rođenih u Nemačkoj. Roditelje su im najurili iz Nemačke, čak i bez valjane potvrde da se njihovo dete rodilo u nekom od tamošnjih porodilišta, a u Crnoj Gori neće ni da čuju za decu bez te dokumentacije. Tako su to sada ne samo deca bez identiteta nego i čak bez prava na zdravstveno osiguranje.

Mediji u Crnoj Gori prenose priču mladog bračnog para Danice i Suada Handbaka iz Pljevalja, koji su pre deset meseci u Volfzburgu dobili ćerkicu Saru.

- Kad nam je naređeno da napustimo Nemačku, zatražili smo da nam u Volfzburgu izdaju internacionalni izvod iz knjige rođenih. Odbili su nas, pa smo se obratili crnogorskoj ambasadi u Frankfurtu gde su nam kazali da bez toga nećemo moći da prijavimo dete u Crnoj Gori. Papir koji su nam na kraju dali u Volfzburgu nije bio valjan, jer uz imena roditelja piše da njihov identitet nije utvrđen. Stoga je MUP Crne Gore odbio da dete upiše u knjigu državljana, pa je ostalo i bez zdravstvene zaštite, između ostalog - pričaju roditelji koji su ponovo morali da se obrate nadležnima u Volfzburgu, ali odgovora nema već mesec dana.

2024 © - Vesti online