Sreda 24.08.2016.
03:13
Đ. Barović - Vesti

Tribunal zazire od generalovih svedoka

Tanjug/AP
(Ne)izvesna presuda: Ratko Mladić

- Ovo je samo deo odgovora na naš zahtev da dokazni postupak odbrane okončamo saslušanjem trojice veoma značajnih svedoka. Predstoji da se Tribunal izjasni i o drugom našem zahtevu koji je poverljive prirode, ali u kome smo detaljno objasnili sve pravne argumente - objašnjava Ivetić.

Podsećajući da je sudski prekid izvođenja dokaza odbrane nezabeležen u praksi Haškog tribunala, Ivetić naglašava da sudsko veće čak i ako odbije i drugu žalbu, opet ima mogućnost da se izvuče iz problema.

- Sudije imaju mogućnost da barem jednog od svedoka saslušaju na osnovu Pravila 98, po kome bi to bio svedok suda. Postavlja se i pitanje da li će negativnom odlukom sudsko veće zapravo negirati svoju raniju odluku da se odbrani generala Mladića dodeli 207 sati za izvođenje dokaza, a nama je preostalo još oko 30 sati što znači da nismo izašli iz predviđenog vremena koje nam je odredilo to isto sudsko veće - napominje Ivetić.

Po pravilu 98, odnosno kao svedok suda, u Hagu bi trebalo da se pojavi Hakija Meholjić, ratni šef policijske stanice u Srebrenici koji je prisustvovao sastanku u Sarajevu kada je Alija Izetbegović objasnio da mu je tadašnji predsednik SAD, Bil Klinton rekao da bi "5.000 civilnih žrtava" bile dovoljne za vojnu intervenciju NATO.

O visini kazne sutra

Ukoliko Sudsko veće ostane pri odluci da je dokazni postupak okončan, preostaje da tužioci i branioci ulože završne podneske i održe završne reči. Svemu tome će prethoditi izjašnjenje odbrane i optužbe o tome koja bi kazna bila primerena okrivljenom Mladiću. Rok da obe strane dostave svoja mišljenja ističe sutra.


 

2024 © - Vesti online