Sreda 17.08.2016.
16:22
B92

"Srbi, terate nas da i mi donesemo svoj zakon"

Reuters
Ako Srbi neće, mi hoćemo: Zoran Milanović

Kako kaže, ukoliko razgovori ne budu doneli rezultate on ne isključuje ni zaoštravanje politike prema Srbiji.

Đuro Dečak, predsednik Republičke koordinacije udruženja iz Domovinskog rata "Dr Franjo Tuđman", pozvao je na radni sastanak predsednika SDP Zorana Milanovića i predstavnike Narodne koalicije, navodi Dnevnik.hr

Branitelji su na tom sastanku želeli da čuju stavove Narodne koalicije prema Domovinskom ratu, braniteljima, porodicama i žrtvama Domovinskog rata te prema regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina. 

Milanović je nakon sastanka rekao da je ovo prvi put u 10 godina da je pozvan na ovakav sastanak i da se sa zadovoljstvom odazvao. 

- Razgovarali smo o problemima koji tište braniteljsku populaciju, o tome šta nismo napravili u četiri godine i o tome šta bismo mogli napraviti - rekao je Milanović. 

Pa, nemojte nas terati

Kako kaže, najviše se razgovaralo upravo o regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina zbog koje mnogi branitelji ne smeju van granica Hrvatske.

Milanović je rekao kako će taj "spor" pokušati da reše najpre razgovorom sa Srbijom, a ako to ne bude funkcionisalo ne isključuje ni zaoštravanje politike prema Srbiji.

Razočaran je, kaže, postupcima aktuelne Vlade na tu temu, a za jednog od najvećih krivaca smatra ministra spoljnih i evropskih poslova Miru Kovača. 

- Meni nije jasno zašto niko iz sadašnje Vlade nije reagovao kada se otvaralo Poglavlje 23 sa Srbijom? Da upozori da će to poglavlje biti blokirano ako se ne dogovorimo. Srbija mora zaključati taj zakon. Ne trebaju im više takvi hibridni zakoni. Nemamo ni mi takav zakon. Pa, nemojte nas terati da i mi donesemo takav zakon za područje bivše Jugoslavije od 1991. godine, pa da mi sudimo recimo, zločinima na Kosovu. To je čista analogija, pogrešna je i zato pozivam vlasti u Beogradu da to reše, da se međusobno ne natežemo - rekao je Milanović. 

- U protivnom nam neće ostati drugo nego da zaštitimo nacionalne interese. Problem progona ljudi je velik i to nećemo tolerisati. Zamislite da Hrvatska uvede takav zakon. Naterate li nas mi ćemo to uraditi -  dodao je Milanović. 

2024 © - Vesti online