Sreda 10.08.2016.
14:32
Vestionline

Bugarska protiv Turske - ruski gas treba svima

Ministarstvo odbrane Bugarske
Borisov se sad setio Putina...

Šta god da bude, biće kako Brisel kaže. Bugarska mu je verna. Zato se i ponaša tako podanički.

Kada se u svoje vreme pojavio "Južni tok", Sofija je počela da mašta o ekonomskoj koristi. Međutim, mesta su se promenila i partija je počela da se igra protiv interesa Bugarske. Sofija je počela da zateže, makar i na svoju štetu. Zato je od EU i SAD dobila tapšanje po ramenu.

"Južni tok" je obustavljen. Međutim, u dušama predstavnika bugarske vlasti ostala je nada da će i njima jednom svanuti. Kako se pokazalo, bili su u pravu. Odjednom se pojavila mogućnost nastavka razgovora o tom projektu. Nakon pozitivnog signala iz Brisela u Sofiji su živnuli.

Premijer Bojko Borisov, čim je saznao da će "Južnog toka" ipak biti, pogazio je sve principe u koje se ranije kleo i pozvao je ruskog predsednika Putina kako bi razgovarao o povratku voljenog i nikada prežaljenog gasovoda. Predsednik Rusije nije žurio da mu kaže: "Da".

"Rusija je u pravu što je oprezna. Sofija nije samostalna u svojim akcijama. Niko ne zna kako će se dalje ponašati jedna od najslabijih država EU. Moskva je počela da obnavlja odnose sa Ankarom, što znači da je verovatna i realizacija "Turskog toka". Jasno je da će ruski gas koji direktno dolazi u Evropu bolje grejati od onog koji će doći tranzitom preko Turske", smatraju eksperti.

"Sofija u toj igri više liči na poslušnu marionetu, nego na ozbiljnog igrača, mada nije isključeno ni da Bugarska ipak lobira za svoje interese u Briselu, pokušavajući da odmrzne projekat. Rusija može da iskoristi tu situaciju za svoje interese. Naravno, pre ili kasnije moraće da napravi izbor između ova dva projekta. Najvažnije je da uzme u obzir nijanse i proračuna naredne poteze", zaključuje "Sputnjik".

2024 © - Vesti online