Petak 29.07.2016.
00:10
D. Dekić - Vesti

Dinkićevi ambasadori proćerdali milione

A. Čukić
Uhlebljenje kadrova: Mlađan Dinkić

Ljajić je po dolasku na čelo tog resora 2012. primetio da siromašnoj Srbiji nisu potrebni veliki troškovi i nekoliko meseci kasnije počeo da ih vraća kući. Računica govori da je na njihove plate otišlo 6.284.544 evra, na stanarine 2.035.838 i još oko pola miliona na selidbe, školarine za decu i doprinos za bračne partnere. Pritom su potpuno podbacili u misiji dovođenja stranih investitora, povećanja robne razmene i promociji srpske privrede.

Kumovi i ljubavnice

Paprena cena, prema proceni izvršnog direktora Centra za vladavinu prava Ivana Ninića je skandalozna, imajući u vidu stanje u Srbiji.
- Pogrešan je bio koncept dobre ideje pa se to pretvorilo u političku lakrdiju. Događalo se isto što i u Ministarstvu spoljnih poslova da se u inostranstvo šalju partijski ljudi, deca, braća, kumovi, prijatelji, pa čak i ljubavnice, a da niko nije merio njihov učinak - kaže Ninić za "Vesti".

Stručna javnost je Dinkićev projekat videla kao puko uhlebljenje partijskih kadrova. Potvrda takvom stavu su bili i potpuno nejasni kriterijumi izbora. Ispostavilo se ubrzo da je u Podgoricu otišao mlađani debitant, magistar Univerziteta "Braća Karić", u Zagrebu se obreo magistar filozofije, a u Beču mašinski inženjer. Predstavnica Srbije u Budimpešti je fakultet završila u Ljubljani i odlično govori slovenački, a u Ljubljani je bio i grčki đak. U Rimu se ekonomskom diplomatijom bavio inženjer rudarstva, u Bratislavi profesorka engleskog, a u Skoplju agroekonomista sa znanjem španskog.

Ekonomski ambasadori nisu pokazali rezultate, objasnio je Rasim Ljajić razloge njihovog povlačenja i dodao da se ispostavilo da je u ovom slučaju "bila skuplja dara nego mera".

- Projekat ekonomske diplomatije je potreban Srbiji, ali mora da bude i efikasan i jeftin. Bilo je tu i kvalitetnih ljudi, ali Dinkićev model nije bio razrađen da bi doneo rezultat - kazao je Ljajić za naš list.

Iz izveštaja se vidi da su najveće plate imali predstavnik u Moskvi 3.763 evra, Berlinu 3.661, Beču 3.564, Tokiju 3.550 i Rimu 3.516 evra.

2024 © - Vesti online