Subota 16.07.2016.
03:15
D. Dekić - Vesti

"Raspušteni" ministri trasiraju budućnost

Tanjug
Izmaknuta fotelja: Ivica Dačić

Iako su izbori davno prošli, u Beogradu se još krčka formiranje novog kabineta, a Zagreb će sačekati jesen kada Hrvati izlaze na vanredne parlamentarne izbore.

Posle širokih osmeha Kitarovićeve i Vučića u Subotici 20. juna, Hrvatska je malo uozbiljila situaciju. Blokirajući sa tri uslova EU integracije Srbije, popustila je tek pod nemačkim pritiscima. Nisu ohrabrujuće ni najnovije izjave srpskog zapadnog suseda uoči susreta šefova diplomatije.
Ambasador Hrvatske u Srbiji Goran Markotić podsetio je na različit pristup oko granice na Dunavu, najavljujući da ako ne bude dogovora, biće međunarodne arbitraže. Ministar Kovač je požurio da najavi kako će Dačiću preneti da bez promene zakona o ratnim zločincima, nema Srbije u EU.

Deklaracija na papiru

- Deklaracija koju su prošlog meseca potpisali hrvatska predsednica i srpski premijer znak je prekida loših odnosa dve komšijske zemlje. Postavlja se, međutim, pitanje njene primene, jer dok Srbija već preduzima prve korake, u Hrvatskoj nema nikakvog pomaka - kaže Zoran Milivojević.

Ovakvo hrvatsko ponašanje, prema oceni diplomate u penziji Zorana Milivojevića, pokazuje da će Zagreb nastaviti sa uslovljavanjima, bez obzira na to ko tamo bude na vlasti.

- Srbija je, inače, pitanje svih pitanja u hrvatskoj unutrašnjoj politici, putem kojeg se stranke kvalifikuju za što bolji izborni rezultat. Zato do njihovih izbora možemo očekivati svakakve izjave, ali i posle tog izlaska Hrvata na birališta, Zagreb će nastaviti praksu uslovljavanja Beograda. Izjava Kovača da Srbija treba da menja zakon pokazuje da će Hrvatska i ubuduće koristiti svaku priliku da istakne sopstvene interese - zaključio je Milivojević u izjavi za "Vesti".

2024 © - Vesti online