Sreda 22.06.2016.
03:00
Đ. Barović - Vesti

"Srbija i RS u Putinovoj orbiti"

A. Čukić
Balkansko proleće neće uspeti: Emil Vlajki

Kako ocenjujete nove, pojačane tenzije na prostoru Balkana?
- Pre bih rekao da su srpska područja na Balkanu nanovo postala centar svetskih zbivanja, a možda i područje približavajućeg rata između Rusije i NATO-a.

Na osnovu čega ta tvrdnja?
- Vučićevo približavanje Rusiji naljutilo je Zapad. Pre nekoliko dana su pale teške reći, pa je Vučić otkazao dogovorene posete Vašingtonu i Briselu, a tu atmosferu između Srbije i Zapada pogoršalo je i to što samoproklamirana država Republika Kosova otvoreno govori da će se spojiti s Albanijom. Da bi stvari bile još teže, iz okruženja Merkelove se poručuje da Srbija neće u Evropu dok tzv. Republika Kosova ne bude u UN.

Sloboda na vidiku

- Borba koju u ovom času Srpska vodi protiv "bošnjakizacije" zemlje i u čemu će ovih dana uključiti i svoju Narodnu Skupštinu prevazilazi lokalne okvire i pretvara se u borbu protiv novog svetskog američkog poretka. Neki dan je Amerika zapretila Srbiji "arapskim prolećima na Balkanu" i promenom granica na štetu Srbije. Izgleda da će iz rata koji je Zapad na taj način najavio proizaći slobodna Srpska, a i Srbija oslobođena neokolonijalnog jarma, i u svojim prirodnim granicama.

To su sve poznate stvari?
- Tačno, ali ova konfrontacija između Vučića i Zapada se može završiti na jedan jedini način: konačno priklanjanje Srbije Rusiji i Kini. Vučićevo balansiranje između Istoka i Zapada, u jeku novog, vrlo vrućeg, hladnog rata više neće biti moguće.

Kako se situacija u Bosni uklapa u tu sliku?
- U BiH, kriza zbog lažnog popisa stanovništva postaće deo sukoba između Rusije i slobodnog sveta.

Istovremeno, čini se da svi čelnici srpskih partija u Srpskoj pokušavaju na svaki način da se približe Vučiću?
- Dodik je već ostvario dobre odnose sa premijerom Srbije, a Ivanić, kome se pridružuju Crnadak i Šarović, nadajući se da će biti budući predsednik Srpske, takođe žele da intenziviraju dobre odnose sa Vućićem i to je više nego vidljivo.

Gde je onda problem?
- Ono što Mladen Ivanić, član Predsedništva BiH još uvek ne shvata, to je da će skupa sa premijerom Srbije vrlo brzo ući u Putinovu orbitu. Dodik s tim nema problema, ali i za njega, kao i za Šarovića i Crnadaka najavljuju se oblačni dani u njihovim odnosima sa Zapadom.

2024 © - Vesti online