Četvrtak 09.06.2016.
13:05
Vestionline

Šta radi ruski "Medved" na sirijskom nebu?

Instagram
Ruski "Medved" Tu-142

Lovi neprijateljske nuklearne podmornice...

Ruski vojni avion koji ranije nikada nije viđen u Siriji, prvi put je primećen blizu velikog sirijskog grada Alepa. Reč je o strateškom avionu Tu-142, lovcu na neprijateljske nuklearne podmornice.

Na video-snimak, gde se vidi osmatrački avion sa dubokim brujanjem, karakterističnim samo za avione Tu-95, prvi je obratio pažnju autor avijacijskog sajta "The Aviationist". Pretpostavlja se da su avion primetili meštani Idliba, predgrađa Alepa, udaljenog nekih 40 kilometara od industrijskog centra Sirije.

Ruska strateška avijacija je sredinom novembra počela da raketira ciljeve u Siriji. U tim operacijama su učestvovali strateški bombarderi Tu-160, Tu-95MS i Tu-22M3. U napadima na sirijske ciljeve učestvovali su i brodovi Kaspijske flotile, a podršku raketiranju pružali su i brodovi Crnomorske flote. Međutim, dosada u ovom regionu nisu primećeni ruski protivpodmornički avioni.

Spolja se Tu-142 gotovo ne razlikuje od osnovnog modela bombardera Tu-95. Međutim, na video-snimku se ipak prepoznaje da je u pitanju Tu-142, i to po karakterističnom izduženju u gornjem delu vertikalnog repa, koje ima samo protivpodmornička modifikacija aviona Tu-95.

Avioni Tu-142 su bazirani u Severnoj i Tihookeanskoj floti. U SSSR-u je ovu grupu aviona posedovala i Crnomorska flota, ali su ukrajinske vlasti do 2006. godine uspele da sve nasleđene sovjetske protivpodmorničke avione pretvore u "staro gvožđe", tj. da materijal od koga su brodovi napravljeni iskoriste za nešto drugo. 

Avion Tu-142 konstruisan je pre svega za otkrivanje brodova i podmornica. 

2024 © - Vesti online