Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.06.2016.
22:48
I. Kozarski - Vesti A

Rusi kreću u bitku za Alepo

Zapadni analitičari upozoravaju da Kremlj sprema krupnu ofanzivu u sirijskim provincijama Idlib i Alepo. Rusi su im već dali za pravo time što su poslednjih dana tri puta uvećali broj vazdušnih udara u tim oblastima.

Reuters
Pobedom do mira: Ruševine Alepa

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov javno je obećao "aktivnu i najveću moguću podršku sirijskoj armiji u bici za Alepo i okolinu".

- Mi smo ranije upozoravali Amerikance da nećemo dozvoliti da teroristi zauzmu nove teritorije - rekao je Lavrov dan nakon što je ruski zamenik ministra odbrane primetio da "još mnogo treba učiniti u cilju podrške sirijskoj armiji".

Opet pakao iz vazduha

Ruski avioni su uočili koncentraciju značajnih snaga terorista upravo na ulazu u koridor koji vodi ka terorističkom delu Alepa. Džebhat an nusra prebacila je i pojačanja sa 20 kamioneta na kojima su montirane protivtenkovske rakete, automatski topovi i teški mitraljezi u južna sela Al Halidija i Karasi.
Ruski piloti za to vreme napali su položaje terorista južno od Alepa, gde je u toku protivofanziva sirijske armije. Uništene su desetine terorista s oružjem i rezervama municije.

Mark Krejmer, direktor Centra evroazijskih istraživanja Harvardskog univerziteta, kao i drugi zapadni analitičari, smatra da Moskva sprema krupnu vojnu operaciju pojačanom propagandom, radom vojnih instruktora na terenu i savetnika u sirijskim štabovima, a takođe masovnim avio-udarima u provincijama Idlib i Alepo, naslonjenim na tursku granicu.

Situacija je zaoštrena jer su brojne navodno umerene pobunjeničke grupe potpisale primirje, ali napadaju zajedno sa Džebhat an nusrom, sirijskom filijalom Al Kaide koja nije obuhvaćena sporazumom. Kada ruski avioni napadnu Džebhat an nusru posledice trpe i druge grupe na šta SAD reaguju pretnjama Moskvi preko državnog sekretara Džona Kerija da će aktivirati plan "B".

Rusija je reagovala uzdržano, pa su teroristi uspeli da potisnu sirijske snage iz nekoliko sela južno od Alepa, čime su ozbiljno narušili njihovu odbranu i linije snabdevanja grada. Drugi cilj terorističke ofanzive je da odvuku sirijske snage od trke prema Raki, što se uklapa u interese zapada da Kurdi preuzmu od Islamske države centralnu Siriju i potom je predaju oponentima predsednika Bašara al Asada.

Reuters

Lov na turske podmornice

Panika je obuhvatila teroriste kada su na nebu iznad Idliba primetili veliki četvoromotorni bombarder. Do bombardovanja tepihom, međutim, nije došlo, pošto je reč o letelici koja je namenjena za borbu protiv turskih podmornica, što ukazuje na zaoštravanje situacije u Alepu i Idlibu.
Ispostavilo se da je reč o Tu-142, monstrumu hladnog rata koji je bio samo u preletu ka Mediteranu, a ruski eksperti prepoznali su ga po karakterističnim izbočinama u kojima se nalaze radar i magnetometar.
Misteriju je rešio penzionisani kapetan bojnog broda Konstantin Sivkov.
- Tupoljev (Tu-142) je prosto preleteo perko Irana, Iraka i Idliba radi patrolne službe u istočnom Mediteranu. Verovatno traži turske podmornice ili plovila drugih zemalja. Takvo izviđanje sprovodi se dugo, pošto se s aviona spuštaju hidroakustične bove. Taj let svedoči da je naša flota primetila koncentraciju turske mornarice u regionu, što je nesumnjivo opasno - objasnio je Sivkov i dodao da je pista ruske baze Hmejm u Siriji dovoljno dugačka da primi takav avion.

Ovog puta Lavrov je otvoreno stavio do znanja da ga ne interesuju ni planovi "C", "D", ili "F", ukoliko se ne poštuju postignuti sporazumi o primirju i političkom rešenju krize koje je podržala i Amerika.

Ostao je nejasan samo cilj predstojeće rusko-sirijske ofanzive. Alepo je podeljen grad u kom teroristi drže oko 30 odsto teritorije. Oni zavise od tri kilometra širokog koridora kojim dobijaju oružje iz Turske i ukoliko regularna armija preseče taj put teroristi mogu samo da čekaju smrt. Takođe ostaje samo da se vidi da li će Sirijci krenuti i ka provinciji Idlib u kojoj Turska ima snažan uticaj.

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 10:36
Više USA nema kredibilitet da traži od Rusa bilo šta. USA, kao i do sada, ništa nije poštovala. Sada će moći samo da gledaju kako Asad oslobađa cijelu Sitiju i nicanje novih baza Rusije koji će štititi Siriju, Irak, Afganistan i pomoći svim drugima i regionu da zbacr Britansko-USA jaram. Turska je već marginalizovana i odsječena sa Istoka i sa Zapada. Mogu samo da plaču.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online