Sreda 08.06.2016.
10:09
Vestionline

Zatvorite Florans Artman, pa tražite izručenje radikala!

wikimedia.org
Slobodna ko ptica uprkos presudi: Florans Artman

U NJujorku će u sredu biti održana sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmatran šestomesečni izveštaj o radu Haškog tribunala i tužilaštva, a biće reči i o saradnji Srbije sa tim sudom.

Na ovoj sednici će izveštaje podneti predsednik Haškog tribunala Karmel Ađijus i glavni haški tužilac Serž Bramerc. Stavove Srbije trebalo bi da predstavi zastupnik Srbije pred Haškim tribunalom Saša Obradović. 

Beogradski dnevnik "Danas" piše da se u izveštaju, koji će Ađijus danas predstaviti, traži od Saveta bezbednosti UN da reaguje ako Srbija uskoro ne izruči tom sudu predstavnike Srpske radikalne stranke Vjericu Radetu, Petra Jojića i Jovu Ostojića, kako bi taj predmet mogao biti zatvoren pre kraja rada Tribunala u novembru 2017. godine.

Anđijus navodi da su oni optuženi za nepoštovanje Tribunala "jer su zastrašivali svedoke" u predmetu protiv Vojislava Šešelja i ističe da nije moguće proceniti koliko bi pred Tribunalom mogao da traje ovaj postupak, dok Srbija ne izruči optužene kako bi mogla da počne pretpretresna faza. 

U izveštaju Bramerca, u koji je list, takođe, imao uvid, navodi se da Srbija nije ispunila obaveze prema Tribunalu i izručila troje optuženih. 

Bramerc tvrdi, kako navodi list, da su suđenja za ratne zločine u Srbiji "na ključnom raskršću", te da srpsko pravosuđe mora da procesuira veliki broj slučajeva koji, uglavnom, ali ne i isključivo, uključuju osobe srpske nacionalnosti osumnjičene za zločine protiv građana drugih država. 

- Mnogo predmeta ostaje da se istraži i procesuira u Srbiji protiv srpskih državljana i još je nedovoljno gonjenja osoba na visokim i srednjim pozicijama - navodi Bramerc u izveštaju.

2024 © - Vesti online