Utorak 31.05.2016.
06:00
A. Krasojević - Vesti

Dijaspora važna i bez ministarstva

A. Krasojević
Dubravka Filipovski, narodni poslanik

Za šta ćete se najviše zalagati u novom sazivu Skupštine Srbije?
- Za primenu Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja nad ženama i decom i za usklađivanje krivičnog i porodičnog zakonodavstva u toj oblasti. Zalagaću se i za podsticaj nataliteta i donošenje zakona po kojem će majke sa troje dece imati garantovanu platu od države dok najmlađe dete ne napuni 18 godina.

Dijaspora je izgubila resor, svedena je na kancelariju u Ministarstvu spoljnih poslova?
- Nije važna forma već suština odnosa, što znači da država razmišlja o dijaspori i da dijaspora misli na maticu. To mora da bude konstantan i obostran proces, iako nijedna strana nikada neće biti u potpunosti zadovoljna.

Kako ocenjujete dopunsku nastavu na srpskom jeziku u inostranstvu?
- Model organizacije nastave u inostranstvu treba promeniti i povećati obuhvat učenika. Potrebno je potpuno novo uređenje mreže škola, kao i podizanje kvaliteta nastave.
Ministarstvo prosvete razmatra mogućnost uvođenja i onlajn obuke za učenje srpskog jezika, ali će način realizacije zavisiti od novca sa kojim država raspolaže. Milion evra se izdvaja iz budžeta Srbije svake godine za 45 nastavnika u inostranstvu, 25 redovnih i 20 honoraraca.

Žene (ni)su ravnopravne

Da li je dovoljno žena u srpskoj politici?
- Iako ima pomaka u rodnoj ravnopravnosti, još mnogo toga mora da se uradi. U izvršnoj vlasti je do sada bilo 18 odsto žena, na čelu opština je samo pet odsto žena, a među gradonačelnicima samo jedna, ona u Smederevu. Na čelu SANU nikada nije bila žena akademik, u Vojsci Srbije nema žena generala, 11 odsto žena za iste poslove prima manju platu od muškaraca...

2024 © - Vesti online