Utorak 24.05.2016.
21:16
B. Božin - Vesti

Preskupi dil sa đavolom

Reuters
Zašto nemački koncern Bajer rizikuje ugled sa američkim Monsantom: Verner Bauman

Samo tri nedelje posle dolaska na čelo Bajera, Verner Bauman, je najavio planove za preuzimanje američkog konkurenta. Prva zvanična ponuda glasi 62 milijarde dolara, kako je objavljeno u ponedeljak iz Leverkuzena, posle mnogih spekulacija, ili po jednoj Monsanto akciji 122 dolara, što prema aktuelnom kursu iznosi 55,2 milijarde evra. Kupovina bi se finansirala od stranog i sopstvenog kapitala, kako se najavljuje.

Usamljeni džin

Klima-aktivisti i farmeri ne kriju bojazan i zbog toga što bi ovim spajanjem došlo do stvaranja dominantnog monopoliste u Nemačkoj i svetu, koji ne bi imao dostojnog konkurenta.

Mnogima još nije jasna pozadina ovog rizičnog poteza, kojim berzanski miljenik Bajer stavlja na kocku svoj renome.

- Ko se upušta sa đavolom, mora da plati visoku cenu - smatra Jirgen Gitl, direktor marketinške firme Brand Trust iz Nirnberga.

On dodaje da bi imidž Bajera mogao da pretrpi veliku štetu i uz to skupo da ga košta, jer brend ima veliki uticaj na tržišnu kapitalizaciju, pa ako se poljulja ugled, pada i vrednost firme. Do sada je najveći zalogaj kompanije iz Leverkuzena bila kupovina Šeringa 2006. godine za 17 milijardi evra.

Ovom najavom preuzimanja, Bajer postupio potpuno oprečno u odnosu na politiku drugih nemačkih koncerna, koji sve čine da sačuvaju dobar imidž u javnosti.

- Ovim potezom navukao bi na sebe brojne nevolje. Svetski aktivisti za zaštitu životne sredine bi dobili novu metu za napade zbog genetski izmenjenog semena kukuruza, soje i pšenice, koje su Monsanto stručnjaci napravili otpornijim na štetočine i zbog toga stekli nepopravljivo loš rejting, komentarišu nemački mediji.

Hvala aspirinu

Ni Bajer nije do sada bio pošteđen kritika, jer je kao proizvođač raznih otrova protiv insekata godinama prozivan kao jedan od krivaca za izumiranje pčela u svetu. Lek za sniženje holesterola lipobaj je pre 15 godina izazvao medicinski skandal. Ali, zahvaljujući kultnom aspirinu, ovaj koncern još uvek u narodu uživa dobru reputaciju.

 

 

2021 © - Vesti online