Nedelja 22.05.2016.
21:58
Đ. Barović - Vesti

Nekad oružjem, danas ekonomijom

A. Čukić
Živadin Jovanović

Danas Nemačka nema potrebe da bilo koga naoružava zato što se uspešno koristi strategijom "štapa i šargarepe" prema najznačajnijem političkom faktoru na Balkanu, Srbiji, ocenjuje za "Vesti" Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

- Slepim verovanjem da "EU nema alternativu", Srbija je zapravo sama progutala jedan od najskupljih mamaca u svojoj istoriji. Nemačka taj mamac prevashodno koristi da bi ostvarila prevagu na Balkanu shvatajući da Srbija pristajanjem na sve uslove kako bi dobila članstvo u EU zapravo na taj način sve više slabi, što je prilika da se ojačaju pozicije nekih drugih zemalja regiona - ističe Jovanović.

Objašnjava da se to slabljenje Srbije odvija na teritorijalnom i ekonomskom nivou.

- Uslov svih uslova za članstvo Srbije u EU je priznavanje nezavisnosti Kosova, ali naivno je verovati da se tu spisak teritorijalnih zahteva završava, zato što se već otvorilo pitanje nezavisnosti Republike Srpske. Istovremeno, ne treba izgubiti iz vida da je Nemačka uložila značajni kapital u Sloveniju i Nemačku, a da se sada, upravo tim kapitalom, posredstvom slovenačkih i hrvatskih firmi investira u Srbiju. Šta je to nego pokušaj da se napravi dominacija - kaže naš sagovornik.

Američki interesi

Živadin Jovanović kaže da je Nemačka svesna da trenutno slepo sledi američku strategiju dominacije, ali to čini kako bi ostvarila sopstvene interese, a to je dominacija Evropom.

- Krnji samit G7 u Hanoveru je imao dva cilja. Prvo, da obaveže Evropu da više izdvaja za odbranu i konfrontaciju sa Rusijom, a zatim da bez odlaganja prihvati i potpiše Transatlantsko trgovinsko investiciono partnerstvo, TTIP sporazum - kaže Jovanović.


 

2024 © - Vesti online