Petak 06.05.2016.
08:30
Z. Mirković - Vesti

Evropljani idu složno na mafiju

Reuters
Ko ih dovodi u Evropu: Migranti u Grčkoj

Atentati u Parizu su pokazali da obaveštajne službe nisu u stanju da objedine podatke, a kako to može fnkcionisati sada pokazuje Evropol sa novom ustanovom u Beču.

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka je na otvaranju Centrale napomenuo da "odgovor na organizovane bande krijumčara mora biti koordinisan širom Evrope".
Šef Kriminalističke službe Austrije, general Franc Lang, ukazao je na primeru Operacije Mahmud kako evropska saradnja može da bude uspešna.

U pomenutoj operaciji, lane je evropskim vlastima pošlo za rukom da uhapse u više zemalja, istovremeno, 23 vodeća člana krijumčarske mafije, a njen šef, inače državljanin Makedonije, uhapšen je u Londonu.

- To uspeva samo ako smo u stanju da u čitavoj EU, u istom trenutku, sprovedemo hapšenja i pretrese stanova - naglasio je Lang.

Za to je, kako ističe, neophodno da se najpre rasvetli struktura krijumčarske organizacije, a to je najvažniji zadatak 38 pripadnika bečke centrale.

Ideja za otvaranje centrale je potekla iz Austrije, naglasio je Robert Crepinko iz Evropola, dodajući da će bečka ustanova biti produžena ruka evropske policijske organizacije, za šta će dobijati dotaciju od 300.000 evra.

Raskrsnica puteva

Razlog što se Austrija posebno angažuje u ovoj oblasti je u njenom geopolitičkom položaju, pošto dve glavne evropske rute vode preko ove zemlje. Pri tom, njoj je pošlo za rukom preko Salcburškog foruma da okupi sve ministre unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana, što je omogućilo razmenu podataka i sa državama koje još nisu članice EU.

 

 

 

2024 © - Vesti online