Petak 29.04.2016.
00:10
R. L. - Vesti

Vaskršnja poslanica SPC: Ugledajmo se na Svetog Savu!

Tanjug
Žrtvujemo se za bližnje: Patrijarh Irinej

- Zato onome ko posrne treba pružiti ruku, bolesnog treba posetiti i negovati, a zalutalog uputiti na pravi put. Iako živimo u teškom vremenu, punom neizvesnosti i tragedije, ne smemo, ugledajući se na drevne hrišćane, da prestanemo da se radujemo i Hristovom ljubavlju volimo, i to ne samo jedni druge već i neprijatelje naše, da nas ništa ne bi odvuklo sa puta života koji nam je on darivao. Ako jedni drugima ne oprostimo, neće se ni nama oprostiti, a ako osuđujemo, već smo mi sami osuđeni. Žrtvujmo se za bližnje! Dajmo onome ko nema - poručuje se u poslanici.

Ističe se da srpski rod treba da se ugleda na Svetoga Savu, koji je "nepogrešivo ukazao na put Hristov kao na jedini put života". I da "sledeći kosovski zavet Svetoga kneza Lazara, nikad ne smemo zaboraviti da je Carstvo nebesko vrhunski ideal i večni cilj, a sve zemaljsko je truležno i prolazno". Poručuje se takođe da "nas nikakva stradanja i nepravde ovosvetskih moćnika ne smeju podeliti i zavaditi".

U Poslanici se naglašava da se SPC molitveno naročito seća svih prognanih Srba, koji već dve decenije ne mogu da se vrate u svoje domove, ali i onih koji su ostali da žive na pradedovskim ognjištima i da, zajedno sa svojim duhovnim pastirima, trpe pretnje i pritiske samo zato što su pravoslavni Srbi.

Poruka dijaspori

- Molitveno pozdravljamo i našu braću i sestre koji žive svuda po svetu i pozivamo ih da u bratskoj ljubavi i jedinstvu budu okrenuti jedni drugima, sabrani pod okriljem svoje Crkve, i da tako nastave da dostojno svedoče ko su i kojoj veri i kojem rodu pripadaju. Ne zaboravimo da smo prizvani da gde god se nalazili i šta god radili budemo mirotvorci na taj način svedočeći Boga, koji nam mir daje i jeste mir naš. Iako smo svi različiti, ne smemo nikada da previdimo da smo svi stvoreni po liku Božjem i pozvani da budemo jedno u Hristu. Deco naša duhovna, ne zanemarimo ljubav! Jer, upravo po našoj međusobnoj ljubavi svi će nas prepoznati kao Hristove učenike - poručuje poglavar SPC.

- Posebno saosećamo sa našom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji. Oni, živeći i Boga slaveći na iskonskoj srpskoj zemlji, nastavljaju da svedoče tajnu Hristovog stradanja i Vaskrsenja. Svetolazarevsko Kosovo uvek je bilo u znaku Krsta i Vaskrsenja - ukazao je patrijarh Irinej.

Poručio je takođe da se čuva "svetinja braka i porodice vaspitavajući decu u veri i ne zaboravljajući da je porodica temelj hrišćanske zajednice".

2024 © - Vesti online