Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 12.04.2015.
08:57
Tanjug A

Patrijarh i predsednik vodili litiju

Vernici i sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve danas slave Usrks, čije je obeležavanje počelo ponoćnom liturgijom i nastaviće se svečanim jutarnjim liturgijama u crkvama širom zemlje. Patrijarh Irinej je u subotu uveče, u prisustvu velikog broja vernika, svečano u Hramu Svetog Save preuzeo Blagodatni oganj koji je ranije državno-crkvena delegacija prenela iz Jerusalima. Svečanom dočeku priustvovao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, savetnik predsednika Oliver Antić, ministar pravde Nikola Selaković, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, uz postavljenu Gardu Vojske Srbije.

Patrijarh je posle preuzimanja sa predsednikom Nikolićem u hramu zapalio sveće i fenjere plamenom sa Ognja, koji je sveštenstvo zatim iznelo iz Hrama kako bi vernici mogli da od njegovog plamena upale svoje sveće. Irinej i predsednik Nikolić poveli su litiju oko Hrama uoči ponoćne Uskršnje liturgije.

Patrijarh Irinej je u Uskršnjoj poslanici poručio da nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našeg Vaskrsenja. Poželeo je i da ovaj Vaskrs svima donese veru, nadu, ljubav i večni život, a odnose tugu i smrt.

- Ovim pozdravom, obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad silama tame - navedeno je u Poslanici patrijarha, koja ove godine prvi put nije pročitana pred novinarima.

Patrijarh je pozvao vernike da se pomole gospodu vaskrslome da se mir vrati svuda odakle je proteran, na prvom mestu u naša srca i u naše domove.

- Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijim vaskršnjim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima, hodeći tako putem koji vodi u večni život, jer ćemo samo tako postati i biti sinovi i kćeri vaskrsenja. Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda našega, radi naše dece - najvećega blaga, zbog kojih živimo i radimo. Iskrena vernost i uzajamno praštanje da ne izostane - navedeno je u Poslanici.

Oganj, koji nazivaju i najvećim čudom u Jerusalimu, pojavljuje se svake godine uoči Uskrsa, prilikom molitve patrijarha jerusalimskog i sve Palestine Teofila, u crkvi Hristovog Vaskrsenja. Uvek se naglašava da se plamen pali sam od sebe, odnosno da ga ne pali patrijarh.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 09:51
Verujemo u Hrista i spasenje a stojimo ispred Njegovog Hrama i čekamo da svoj posao odrade neki tamo toma nikolić i njegova svita ? Citiraću jednog Velikana sa ovih prostora : "Nada nema pravo ni u koga do u Boga i u SVOJE ruke..." !! Neka je srećan Vaskrs svima koji slave...
Nedelja 12.04.2015. 14:26
Svim pravoslavnim hrišćanima čestitam ovaj radosni praznik-Hristos voskrese!
Nedelja 12.04.2015. 14:27
Vama u redakciji koji slavite dana šnji dan sretan Uskrs-Hristos voskrese
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online