Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 20.04.2014.
09:30
Srna A

Patrijarh pozvao sve Srbe na zajedništvo

Patrijarh srpski Irinej pozvao je u Vaskršnjoj poslanici svetosavsku decu u otadžbini i rasejanju na zajedništvo, jer je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva.

Vaskršnja ljubav za stradale na KiM: Patrijarh Irinej
 

"U ime Hrista vaskrslog pozivamo vas na jedinstvo i slogu u crkvi Njegovoj. Ko nije u jedinstvu sa Crkvom koju on steče krvlju svojom, nije ni sa Hristom gospodom. Bez Hrista nema crkve, a ni crkve nikada nije bilo bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja", poručio je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je poseban pozdrav vaskršnje ljubavi uputio stradalnoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrslog nad demonskim silama tame.

"Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu gospodu i toplim molitvama danas pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji. Sa 'Hristos vaskrse' pozdravljamo i svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, FBiH, Crnoj Gori, Sloveniji i Makedoniji", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh je naglasio da posebne molitve pobeditelju greha, smrti i ljudske nepravde upućuje pravoslavcima na Bliskom istoku i u Ukrajini, sa željom i molitvom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad Ukrajinom i da prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema svetom pravoslavlju i prema ruskom pravoslavnom narodu.

On je rekao da Hristos dolazi danas da uplašenim od novog svetskog poretka kaže da se ne plaše i da budu hrabriji od onih koji ne znaju šta čine.

"Danas On dolazi i nama uplašenim od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i prsuđuju istini i pravdi i ponovo prete Golgotom nasleđu Božijem na zemlji. I nama on poručuje danas 'Ne plašite se, ja pobedih svet'", poručio je patrijarh Irinej.

On je ukazao da se među mnogim imenima kojim crkveni pesnici veličaju Hrista Vaskrslog, zapaža i naziv Proleće, istakavši da ga "sa pravom tako nazivaju, jer gospod Isus Hristos jeste proleće života".

"To nije slučajna pesnička konstrukcija. Tu nije reč o proleću kao godišnjem dobu, već je posredi duboko poimanje smisla i značenja proleća, kao početka novog života prirode i svega u njoj", ocenio je patrijarh Irinej.

On je podsetio da su ljudi do Vaskrsenja gospoda Isusa Hrista bili u okovima greha i smrti u Hadu.

"U tajni vaskrsenja, odnosno u tajni vaskrsloga gospoda Hrista sadržana je naša pobeda nad grehom, smrću i đavolom. Zato je i bilo potrebno da Hristos postane Emanuil (Bog sa nama), to jest da uzme na sebe svu našu ljudsku prirodu i da je nerazdeljivo i nesliveno sjedini sa božanskom prirodom u jednoj jedinstvenoj bogočovečanskoj ličnosti - svojoj", ukazao je patrijarh Irinej.

On je pozvao vernike da svi zajedno na dan vaskrsenja budu pričesnici novog i večnog Života, novog i večnog Proleća, Hrista gospoda.

"Neka danas niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija, uzvikuje sveti Jovan Zlatousti. Neka se više niko ne boji smrti, jer nas od nje oslobodi Spasitelj koji krsnom smrću svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojim je ona vladala", naglasio je patrijarh srpski.

On je podsetio da je na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja utemeljena sva vera, nada i ljubav.

"Bez vaskrsloga Hrista gospoda naša vera ne bi bila samo prazna, već bi se i raspršila poput mehura od sapunice. Sveti apostol Pavle, koji je na poseban način iskusio istinitog i vaskrslog gospoda Isusa Hrista zaključuje, ako Hristos ne vaskrsne uzalud je vera naša. To je iskustvena vera apostola naroda i crkve Hristove. Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo: Hristos vaskrse", poručio je patrijarh Irinej u poslanici vernicima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.04.2014. 10:03
Прошле године је Иринеј хвалио владу,а за Споразум са Бриселом је рекао"биће како мора,а не како би требало". Пре тога је имао прилике да на интернету прочита саопштење Кетрин Ештон са Трећег састанка Дачић и Хашим у Бриселу 4 децембра 2012.Тамо му лепо пише да ће се 10 децембра 2012 поставити два гранична прелаза озмеђу Србије и Косова,а остали до 31 децембра 2012.Тако су арнаути на 100 година од 1912 добили званичну границу са Србијом.На истом састанку је Дачић потврдио да је формирао мултиетничку јединицу Полиције државе Косово која ће чувати српске цркве и манастире.То је иначе требало да раде оних до 1000 војника Србије по Р 1244 на чему је инсистирао Владика Артеније.Издаја Косова .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online