Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.04.2015.
06:45
R. L. A

"Na Kosovu dobro da pobedi zlo"

Patrijarh srpski gospodin Irinej sa svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve u tradicionalnoj Vaskršnjoj poslanici poručio je vernicima da svedoče pravoslavnu veru, ne samo rečima, već i životom.

Tanjug
Sjedinjeni u molitvi: Patrijarh Irinej

- Obraćamo se svim našim sinovima i kćerima, duhovnoj deci naše Crkve koja žive na svim kontinentima, ali sa kojima smo u molitvi sjedinjeni, da se sa nama raduju Vaskrsenju Hristovom, koje nas poziva da čuvamo jedinstvo Svete Crkve Hristove i da nikada svoje zemaljske interese ne stavljamo iznad Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda. Neka muka i teskoba naših dana uzmakne pred svetlošću i radošću Vaskrsenja Hristovog! I nikada ne zaboravimo da Vaskrs znači početak, sigurni zalog i temelj našega Vaskrsenja - poručio je srpskom rasejanju patrijarh Irinej.

Bdijte nad čedima

Patrijarh Irinej je takođe pozdravio sve majke koje bdiju nad kolevkama dok pod srcem čuvaju novo čedo, prognane pravde Božije radi, prezrene, ponižene, sužnje u tamnici, moreplovce, učene i neuke, sve one koji tragaju za tajnom života.

U poslanici patrijarh naglašava da pozdravom večne pobjede "Hristos vaskrse!" želi da obraduje pravoslavne na Kosovu i Metohiji.

- Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom. Života nad smrću, Hrista Vaskrslog nad silama tame - istakao je patrijarh srpski uz pozdrav: "Hristos Vaskrse - vaistinu Vaskrse".

On je napomenuo da se treba čuvati "svih koji dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivci" i da u miru i ljubavi pohodimo hramove i svetinje učestvujući u bogosluženju i pričešćujući se.

Naglasio je da "pravoslavni dobro znaju šta znači držati se zdravog učenja o pobožnosti, a šta znači i kuda vodi zaludno prepiranje, od čega nastaje zavist, svađa, huljenje, lukava podozrenja, prazna nadmudrivanja ljudi izopačenog uma i lišenih istine, koji misle da je pobožnost izvor dobitka".

Patrijarh je pozvao vernike da se pomole Gospodu Vaskrslom da se mir vrati svuda odakle je proteran, pre svega u srca verujućih i u njihove domove, te da čuvaju svetinju hrišćanskog braka, koji je osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice.

POVEZANE VESTI

Subota 11.04.2015. 10:48
Иринеј ми Срби смо били добри и сада испаштамо.Срби нису почели рат у Југославији а испаштамо.Хрвати,бошњаци,амери,шииптари су почели јуриш и сада певају .Напад је најбоља одбрана .Све што си добар према некоме то је још горе према теби.Значи требамо да будемо гори и тада ћемо победити.Морамо се метнути на дивљи запад.
Subota 11.04.2015. 11:21
"....poručio je vernicima da svedoče pravoslavnu veru, ne samo rečima, već i životom...." ? То ће мало теже ићи јер, колико знам, "ауди" и "мерцедес" немају своја заступништва на КиМ...
Subota 11.04.2015. 12:44
Мрш бре љубитељу папиних руку! Људи немојте да стављате интересе његове тј. папине цркве изнад својих и ближњих! Црква није Бог, а поготово не њихова црква!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online