Nedelja 17.04.2016.
10:40
Vestionline

Kastro savetovao saborce: Bolje da se igrate s unučićima nego da budete lideri!

Reuters
Smatra da na mlađima svet ostaje: Raul Kastro

- Neko ko ima 65 ili 70 godina jeste koristan za važne aktivnosti, ali ne i za aktivnosti važnog lidera - istakao je on.

Ovaj komentar, koji je Kastro izneo u subotu u dvosatnom govoru na otvaranju kongresa Komunističke partije koji se održava dvaput u 10 godina, prisutni su ćutke saslušali, možda zato što su neki članovi bili razočarani tom idejom, prenosi Rojters.

- Kako ste ozbiljni! Na kakvu tišinu nailazi ova tema. Nemojte misliti da ne možete ništa da radite ako ne možete biti lideri zemlje - rekao je Kastro, koji je partijskim kolegama preporučio da nastave da se politikom bave kao partijski aktivisti i da više vremena provode sa unučićima.

Među kubanskim liderima trenutno ima nekoliko sedamdesetogodišnjih ili osamdesetogodišnjih veterana iz vrema revolucije Fidela Kastra izvedene 1959. godine.

Sam Raul Kastro ima 84 godine i, kada se za dve godine, kako je planirano, povuče iz vlade, zemlju će verovatno povesti neko sa drugačijim prezimenom, prvi put nakon što je njegov brat zbacio proameričku vladu pre skoro 60 godina.

Uoči kongresa se sadašnje partijsko rukovodstvo suočilo sa izvesnim nezdovoljstvom među mlađim članovima koji su kritični u pogledu sporog sprovođenja obećanih ekonomskih reformi u proteklih pet godina i nedovoljne transparentnosti.

U ponedeljak će Komunistička partije glasati za novo rukovdstvo i očekuje se da će ponovo izabrati Kastra i, kao drugog čoveka, Hosea Ramona Mašada Venturu, koji ima 85 godina, a na koje se nova pravila verovatno neće odnositi pošto su oni već u rukovodstvu.

2024 © - Vesti online