Četvrtak 07.04.2016.
06:15
B. Božin - Vesti

Sin esesovca izgradio imperiju

Tanjug/AP
Savetnik predsednika: Ramon Fonseka

Afera s Panamskim papirima je stavila u centar zbivanja advokatsku kancelariju Mosak-Fonseka, koja je godinama gradila mrežu of-šor firmi za utaju poreza i pranje novca i nosi glavne zasluge za skandal globalnih razmera. Posle obelodanjivanja imena desetina političara, članova porodica bivših i aktuelnih državnika, biznismena i poznatih ličnosti iz sveta sporta i kulture na osnovu 11,5 miliona dokumenata procurelih iz ove kancelarije težište interesovanja se brzo prebacilo na vlasnike Jirgena Mosaka i Ramona Fonseku.

Nemac Jirgen Mosak je u finansijskim krugovima Paname važio za pravu veličinu i opisivan je kao "prodoran i škrt na rečima, ali brz u odlučivanju". Rođen je 1948. u Nemačkoj , ali se početkom 60-ih godina porodica iselila u Panamu. Tamo je 1973. završio pravo. Posle toga je radio u nekoliko kancelarija, a 1977. godine osniva samostalnu advokatsku firmu kada se specijalizovao za osnivanje of-šor firmi.

Zaboravljeni polubrat

Oglasio se i Horst Mosak, koji je ispričao da je polubrata Jirgena poslednji put video pre 60 godina, kada se porodica iz Furta preselila u Panamu. Horst je ostao sa majkom u Nemačkoj. On kaže da je bio šokiran kad je čuo za skandal.
- Jirgen je bio dete kada se odselio, i kako mogu da kažem da ga se sećam? Sve što sam o njemu odavno čuo jeste da je bio u Londonu - izjavio je Jirgenov polubrat.

Panamski advokat Ramon Fonseka mu postaje partner 1986, a poznato je da je proteklih godina bio savetnik predsednika Huana Karlosa Varele, ali i nagrađivani pisac i nesuđeni sveštenik. Napisao je politički triler "Mister politikus". U intervjuu 2012. Fonseka je govoreći o svom partneru i firmi izjavio: "Zajedno smo stvorili čudovište koje je pojelo konkurenciju."
Prema pisanju "Zidojče cajtunga", postojao je i treći partner koji je 15 godina radio kod Mosak-Fonseke, Švajcarac Kristof Colinger. On se kasnije povukao jer "nije mogao više da se identifikuje sa of-šor društvom".

Dok je Jirgen Mosak u Panami u punoj diskreciji razvijao biznis s multimilionskim prevarama, njegovi roditelji su se vratili u Minhen, a brat živi u Vizbadenu i radi kao honorarni konzul Paname.

Prihod kao budžet

Navodi se da provera panamskih papira pokazuje da je polovina of-šor firmi kancelarije Mosak-Fonseka (preko 113.000) prijavljena na Devičanskim ostrvima. Kada su tamo pooštreni zakoni o porezima, težište se prebacilo na Panamu. U potrazi za poreskim oazama, kancelarija je neko vreme prebacila brojne of-šor firme u Niue, novozelandsko ostrvo na Pacifiku. Posao je išao odlično, tako da je kancelarija 2001. pravila 80 odsto godišnjeg budžeta ovog ostrva.

Razlog zašto je Mosakova porodica 60-ih godina otišla u Panamu ima veze s mračnom prošlošću Erharta Moasaka, Jirgenovog oca. One je prema informacijama istraživačke mreže ICIJ, bio nacionalsocijalista i esesovac, pripadnik jedinice koja je kontrolisala logore.
Latinska Amerika je posle 1945. postala utočište za bivše naciste. Mosakov otac je sedamdesetih radio i za američku CIA, a glavni zadatak mu je bio praćenje komunističkih aktivnosti na Kubi iz Paname.

Kancelarija Mosak-Fonseka se oglasila posle izbijanja skandala podužim saopštenjem, u kojem se brani da nikada do sada nije bila optužena za kriminalne radnje i da su otkrića "zločin i napad na Panamu", koja je stalno na meti kritika kao specifičan poreski raj.

2024 © - Vesti online