Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 05.04.2016.
12:37
Vestionline A

Ko su Srbi na "Panama listi"?

Brojni biznismeni, piloti, političari, građevinci i druge ličnosti iz Srbije nalaze se na "Panama listi" osoba koje su imale of-šor kompanije kojima su preko firme "Mosak Fonseka" obavljale tajne poslovne aranžmane i izbegavanle plaćanja poreza. Tu su Vladimir Delić, Zoran Drakulić, Srđan Šaper, Milan Popović, Vojin Lazarević, Miodrag Kostić, Ljiljana Mišković, Filip Cepter..., objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije iz Srbije (KRIK).

Reuters
Nova lista "loših" Srba: Svi naši omiljeni tajkuni

KRIK navodi da su sa aferom "Panama lista" povezani biznismeni Vladimir Delić, Igor Sabo, Zoran Drakulić, te Slobodan Anđić, Srđan Šaper, Milan Popović, Vojin Lazarević, Miodrag Kostić, Predrag Lučić, Ljiljana Mišković, Filip Cepter, piloti Slobodan Stričević, Đorđe Jovanović i Vladimir Banjac, dizajnerka Roksanda Ilinčić, fudbaler Darko Kovačević, građevinac Zoran Florić i drugi.

Veliko curenje 11,5 miliona dokumenata iz panamske advokatske kompanije "Mosak Fonseka" otkriva kako svetski bogataši, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac.

Prijatelj Siniše Malog

Tanjug
Siniša Mali

Kako javlja KRIK, porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, biznismen Vladimir Delić, jedan je od onih koji se pojavljuju u bazi. Delić je 2009. godine napustio Srbiju, nakon što je državi vratio finansijski propalu fabriku vagona "Bratstvo" koju je privatizovao sa ocem Siniše Malog, Borislavom. Protiv Delića je u Srbiji vođena istraga pod sumnjom da je oštetio privatiziranu firmu, navodi KRIK, a prenosi "Al Džazira".

Kontroverzni biznismen Igor Sabo koristio je usluge kompanije "Mosak Fonseka" za izgradnju mreže of-šor kompanija, navodi KRIK. Njegove kompanije navodno su korišćene za izvlačenje novca iz privatizovanih preduzeća, optužen je za zloupotrebe u slučaju "Azotara", a blisko je sarađivao i sa Zoranom Ćopićem koji je u Bosni osuđen za pranje kokainskog novca Darka Šarića. Sabo je osuđen zbog zloupotreba u privatizaciji kompanije "Zvezda", navodi KRIK.

Milošević izneo milijardu na Kipar

Reuters
Slobodan Milošević

Dokumenta objavljena u ICIJ bazi otkrivaju i nove detalje o značajnom slučaju iz devedesetih – iznošenju novca na Kipar. Tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević sa svojim saradnicima je, posredstvom of-šor kompanija, na Kipar izneo više od milijardu nemačkih maraka ukradenih od građana Srbije, navodi KRIK.

Novi podaci pokazuju da je biznismen Zoran Drakulić bio punomoćnik kompanije koja je kontrolisala firmu za koju se sumnja da je preko nje iznet deo novca iz Srbije. Vuk Hamović, poznati trgovac strujom, pojavljuje u bazi se kao Drakulićev poslovni partner.

Slobodan Anđić, koji je prema pisanju medija kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, takođet se pojavljuje u bazi. Postao je u maju 2012. godine direktor of-šor kompanije "Blue Earth Refineries Inc" sa Britanskih Devičanskih ostrva. Tri meseca nakon toga, kompanija je promenila ime u "Accelonic ltd".

Šaper krio tri miliona evra zarađenih od RTS i Pinka

en.wikipedia.org
Srđan Šaper (onaj sa naočarima)

Srđan Šaper, jedan od važnijih igrača u oglašavanju u Srbiji i jedna od najmoćnijih osoba u medijima, prema listi koju je objavio "Blic", koristio je of-šor kompanije da tri miliona evra, koje je zaradio prodajom prostora za oglašavanje, pošalje iz Srbije u of-šor destinacije - ostrva Niue, Samoa, Bahami.

Šaper je vlasnik kompanije "Mediapool" u Srbiji, ali je paralelno osnovao i istoimenu of-šor firmu na koju je slao novac. Ovaj novac zaradio je prodajući prostor za oglašavanje na najvećim nacionalnim televizijama - Radio televiziji Srbije i Televiziji Pink.

Severinin bivši posluje sa Rusima

en.wikipedia.org
I Severinin bivši dečko na listi

Projekat "Panama lista" pokazuje da ruski novac i poslovi često u Srbiju dolaze skriveni iza kompanija registrovanih u poreskim rajevima. Baza otkriva četiri bogata Rusa koji na taj način posluju u Srbiji, a neki od njih se nalaze na listi lica kojima je zabranjeno da putuju i posluju u Evropskoj uniji.

Ruski oligarh Igor Rotenberg je posredstvom of-šor kompanije kupio akcije privatizovane građevinske firme PPT Inženjering, navodi KRIK. Iza mreže of-šor kompanija, poznati biznismen Milan Popović ušao je partnerstvo sa Konstantinom Malofejevim, ruskim tajkunom koji je blizak Vladimiru Putinu. Rotenbergov otac i Malofejev nalaze se na listi lica kojima je EU uvela sankcije.

Lazarević, Kole, Miškovićeva supruga...

A. Čukić
Nije on, već supruga: Miroslav Mišković

Baza otkriva da su mnogi drugi uticajni domaći biznismeni otvarali of-šor kompanije preko agencije "Mosak Fonseka". Vojin Lazarević je posredstvom svoje kompanije "Rudnap Group 2007". kupio of-šor firmu "Giralia Resources Limited" sa Sejšela. Svrha ove of-šor firme je nepoznata, navodi KRIK.

Jedan od vodećih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom, Miodrag Kostić, pojavljuje se u bazi kao biznismen u čije je ime izvršen transfer 368.000 eura sa računa of-šor kompanije "Kelt Asset Management" sa Paname na "Venturer Management AG", koja je posedovala akcije u AIK banci, koju Kostić kontroliše.

Ljiljana Mišković, supruga poznatog biznismena Miroslava Miškovića kome se sudi za malverzacije sa putarskim preduzećima, dopisivala se 2014. godine sa agentima kompanije "Mosak Fonseka" kako bi joj otvorili kompaniju koja bi se bavila investicijama niskog rizika.

Cepter sa trgovcima naftom

Jedan od najbogatijih biznismena u Srbiji Filip Cepter, prema podacima iz baze ICIJ-a, sarađivao je sa sumnjivim advokatom i trgovcem naftom Alainom Biondom iz Švajcarske. Bionda je, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, bio umešan u manipulacije u vezi sa naftom u Iraku. On je stupio u kontakt sa agentom "Mosak Fonseka" kako bi otvarao of-šor kompanije za Ceptera, ali je bio i direktor u Cepterovim firmama.

Piloti švercovali cigarete

Piloti Slobodan Stričević i Đorđe Jovanović, koji su povezani sa slučajem šverca cigareta u Crnoj Gori i Italiji, osnovali su 2009. godine of-šor kompaniju "DSP Jet Co Limited" na Sejšelima. Svrha kompanije nije poznata, navodi KRIK.

U bazi se pojavljuje još jedan pilot - Vladimir Banjac, bivši pilot nacionalne aviokompanije JAT, koji je zbog nekoliko uspešnih prinudnih sletanja u beogradskim medijima nazivan herojem. Banjac i njegov poslovni partner osnivači su kompanije "Nanoinspekt" u Beogradu koja je početkom 2014. dobila, u okviru konzorcijuma, tender kod Ministarstva energetike, koje je vodila Zorana Mihajlović, i postala jedina kompanija za markiranje goriva u Srbiji. Devet meseci kasnije, novembra 2014, Banjac je sa partnerom osnovao of-šor kompaniju Nanoinspekt Solutions Limited" na Sejšelima.

Ukrajinci izvlačili pare iz Železare

Baza of-šore kompanija pokazuje da je Železara Smederevo potpisala 2013. godine ugovor sa kompanijom sa Britanskih Devičanskih ostrva. Firma je, prema istraživanju KRIK-a, u vlasništvu ukrajinskih državljana koji su bili pod istragom finansijske agencije Britanskih Devičanskih ostrva zbog sumnje na pranje novca. U Ukrajini se ova firma povezuje i sa ilegalnom trgovinom uglja.

Roksanda prodaje kompjutere državnim firmama u Srbiji

Svetski poznata dizajnerka poreklom iz Srbije Roksanda Ilinčić posedovala je of-šor kompaniju "Greenland Property Limited" na Britanskim Devičanskim ostrvima, a ta firma u Srbiji je vlasnik kompanije "MP Invest", koja se bavi prodajom kompjutera javnim preduzećima i državnim agencijama.

Kovačević sakrivao platu

Fudbaler Darko Kovačević zvanično je zarađivao od španskog kluba Real Sociedad gotovo 2.000 dolara mesečno tokom sezone 2006/7. Dokumenta kompanije "Mosak Fonseka", međutim, pokazuju da je ovaj klub Kovačeviću isplatio priblifudbalski klub i Kovačević izbegli su da plate pun porez u Španiji, javlja KRIK.

POVEZANE VESTI

Utorak 05.04.2016. 14:07
I naravno da Srbija ne moze da ostavi bez da pomene Milosevica. Njega 16 godina nema,a ta Quisling-drzava i dalje njega optuzuje da je izneo pare. A ne prica,kako je Mladjan Dinkic ´04 priznao,da pare nema nigde na Kipru. To je ta mreza slucajno zaobravila da napise...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online