Četvrtak 07.04.2016.
05:18
J. L. Petković - Vesti

Berlinske igre sa Srbima sa Kosova

Pre više od dve nedelje, na sajtu nemačke ambasade u Prištini osvanulo je da ne viziraju srpske pasoše Srbima sa KiM, te koje izdaje "koordinaciona uprava". Istovremeno, na internet stranicama ambasade Nemačke u Beogradu obaveštavaju građane da po vizu moraju kod njihovih kolega na Kosovo.

Problemi i sa papirima

Osim problema sa pasošima, Srbi koji viziraju pasoše u Prištini imaju i druge probleme. Dešava se da ambasade neće da prihvate izvode o platnim primanjima, kao i Penzionog fonda, ukoliko je reč o radnicima koji su na platnim spiskovima budžetskih ustanova Republike Srbije.

U nameri da sazna da li je to zabranjeno Srbima sa KiM da posete tu zemlju, redakcija "Vesti" se obratila 16. marta, Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke. Zatražili smo odgovor na pitanje gde Srbi sa Kosova mogu da dobiju vize, pod kojim uslovima i mogu li uopšte da putuju u Nemačku?

Konkretan odgovor nismo dobili. Portparol ministarstva spoljnih poslova, Hajnrih Hube, brzo je otpisao da je bio zauzet zatvaranjem kancelarije u Turskoj, i da će "brzo" odgovoriti. Umesto objašnjenja, ambasada Nemačke u Prištini, nakon toga je ipak promenila objavljeni propis o viziranju pasoša.

Sada stoji da "lica koja imaju srpski pasoš moraju da zatraže vizu za ulazak u šengenski prostor", a ukoliko je njihovo prebivalište na Kosovu za to je zadužena nemačka ambasada u Prištini.





 

2024 © - Vesti online