Petak 25.03.2016.
04:11
Vestionline

Mafija se vraća po svoje: "Kuba nam duguje milijarde"

commons.wikimedia.org/Al Ravenna
Potomci čuvenog mafijaškog bosa Mejera Lanskog žele da im Kuba plati odštetu

Mafijaš i kralj kazina Mejer Lanski, bio je prvi koji je u pedesetih godina prošlog veka uvideo sve potencijale Havane kao mesta kocke, seksualnog turizma i ruma. Međutim, 1959. je svemu tome došao kraj nakon što su Fidel Kastro i Če Gevara, zajedno sa vojskom revolucionara svrgnuli diktatora Fulgensija Batistu, i iz zemlje izbacili sve američke kapitaliste. Geri Rapoport, unuk Mejera Lanskog, danas ne sumnja u to šta bi bilo pravedno učiniti s ogromnim bogatstvom u nekretninama koje je ostalo iza njegovog dede.

- Mislim da nam kubanska vlada duguje - izjavio je Rapoport za CNN.

- Mi smo naslednici Mejera Lanskog, a oni duguju Mejeru Lanskom - kazao je.

Lanskom je klađenje na Kubu bio najgori potez života. Kastrove vlasti posebno su nemilosrdno nacionalizovale mafijašku imovinu jer su mafijaški klanovi, kako bi neometano poslovali, pošteno napunili džepove Batistinih državnih službenika. Tako su Laki Lučijano i ekipa neometano mogli da posluju praktično na puškomet od obala SAD.

Batista je, pak, bio sretan zato što je i sam basnoslovno zarađivao, a Mejer je ostvario svoj san, izgradio je 1957. superluksuzni hotel "Riviera" na samoj obali.


- Hotel je bio njegov ljubimac. Uoči otvaranja, lično je prošao sve hodnike i stepeništa kako bi se uverio da svuda radi klimatizacija - svedočila je ćerka Lanskog. Rapoport je otkrio i to da je Lanski izračunao da će se ulaganje isplatiti u samo jednoj godini. No, tu godinu nije dočekao.

Kastro je srušio vlasti, a gnevni narod je upao u hotele i razbio sve aparate u mafijaškim kazinima. Lanski je, kao i mnogi drugi, pobegao s ostrva i do svoje smrti 1983. više nikada nije video hotel "Riviera". Njegovi naslednici danas se nadaju da bi ponovno približavanje SAD i Kube moglo dovesti do nekakvog obeštećenja porodice.

Zanimljivo je da Lanski nikada, ali baš nikada, nije potegnuo svoj slučaj kod američkih vlasti. Kubansko američki advokat Pedro Freira danas računa da američke kompanije i pojedinci potražuju imovinu vrednu oko osam milijardi dolara. No, i on smatra da mafijaši nemaju nikakve šanse da išta dobiju jer je njihova imovina konfiskovana dekretom o oduzimanju imovine koja je nastala iz Batistinih nezakonitih poslova.

Za razliku od imovine mafijaša, biznis između SAD i Kube pokrenuo se s mrtve tačke. Nedavno je kompanija Starwood hotels, slučajno baš uoči poseta Baraka Obame Havani, objavila da je sklopila ugovor s vlastima Havanom o koncesiji na tri hotela iz perioda od pre revolucije.

2024 © - Vesti online