Petak 11.03.2016.
09:14
Vestionline

"EU moralno pala sarađujući s kriminalcem poput Erdogana"

wikimedia.org/Niels Holger Schmidt
Pokušava istinom da urazumi Evropu: Sevim Dagdelen

- Činjenica da Evropska unija vodi pristupne pregovore s Turskom, u zamenu za pomoć u migrantskoj krizi, signal je moralne degradacije EU - rekla je Dagdelenova u intervjuu za "Raša tudej".

Oštre reči poslanica Bundestaga uputila je i zbog činjenice da se u pomenutim pregovorima o pristupanju uopšte i ne vodi računa o tome da Turska i podržava Islamsku državu.

- Mislim da je ovde reč o moralnom bankrotstvu Unije. Izgubljene su vrednosti koje zagovaramo. To samo pokazuje koliko pristupni pregovori moraju da budu shvaćeni ozbiljno. Prebacivši odgovornost za izbeglice takvom kriminalcu kao što je Erdogan, Evropska unija je izgubila svoje lice. A pre svega, Erdogana bi trebalo kriviti za izbegličku krizu.

Dagdelenova smatra da teroristička pretnja za Evropu ne može biti povezana s rastućim brojem izbeglica.

- Glavni razlog što je terorizam postao takva opasnost su bombardovanja Libije, Iraka i Avganistana u prethodnih 15 godina. Ona su bila usmerena na to da se borimo s terorizmom, a u stvari su ga samo pojačale. Kao rezultat, sada imamo terorističke pretnje za Evropu - zaključila je Sevim Dagdelen.

2024 © - Vesti online