Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.02.2016.
12:06
Vestionline A

Erdoganova Turska više nema izlaza

"Turski predsjednik Tajip Erdogan gura svoju zemlju sve dublje u provaliju iz koje nema izlaza", piše Vašington post, navodeći da su pod Erdoganovom vlašću turski gradovi postali meta terorista, da je na granicama nestabilna situacija, a saveznici ignorišu njegove molbe i apele.

Reuters
Nedavno je izgledao kao lider reginalne sile, danas ga svi gledaju kao da je pogubljen: Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan

Pre samo četiri godine, Turska se spremala da bude jedan od glavnih dobitnika u "Arapskom proleću". SAD su ovu zemlju isticale kao primer za druge, dok je u regiji smatrana za jednog od lidera. Sve se, međutim, promenilo kada su arapski protesti propali i kada se promenila situacija u Siriji.

Dodatno, Rusija sada širi svoje prisustvo duž turske granice - u Siriji i Jermeniji, teroristi koji prelaze u Tursku šire strah među turskim građanima, ekonomija je u krizi, a u zemlji bukti sukob s Kurdima, stoji u Vašington postu.

- Turska se suočila sa katastrofom na više planova. To je zemlja koja je u prošlosti često imala probleme, ali njihove sadašnje razmere su tolike da nadilaze mogućnosti Turske da izađe na kraj s njima - smatra Gohan Baciki, profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Ipek u Ankari.

I Amerikanci okrenuli leđa

Ankara nije uspela da dobije ni bezrezervnu podršku u sukobu sa sirijskim Kurdima od svog glavnog i najvećeg saveznika - Sjedinjenih Američkih Država, podseća profesor Soli Ezel, sa Univerziteta Kadir Has u Istanbulu.

On ocenjuje da se Turska našla potpuno izolovana u lavirintu grešaka za koje je i sama odgovorna.

- Turska je toliko pokvarila odnose sa svima, da sada ne može nikoga da ubedi da joj pomogne. To je zemlja čije reči više nemaju težinu. Ona blefira i ne ispunjava obećanja - navodi Ezel za američki list.

Predsednik Erdogan nastavlja da preti vojnom operacijom u Siriji, iako ni građani ni vojni stručnjaci ne podržavaju ovakav potez. Osim toga, on ne može da dobije podršku ni od SAD, koje su zabrinute da bi Turska mogla da izazove sukob sa Rusijom.

Uz to, Amerika ne podržava tursko bombardovanje sirijskih Kurda, koji se efikasno bore protiv Islamske države - zaključuje Vašington post, uz ocenu da Erdoganova Turska više nema izlaza.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.02.2016. 14:13
ovaj bre igra kako Amer svira! A Amerima nije problem da odvedu Tursku u propast ako za to postoji potreba!
Utorak 23.02.2016. 17:37
pa:ko s djavvolom tikve sadi.Šta ostaviše ga prijatelji na cedilu i sva oni omastiše brke,a njemu ostaviše krivicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online