Petak 11.03.2016.
06:45
A. Vučićević - Vesti

Patriotizam (anti)državne predstave

Youtube.com/Centar E8
Detalj iz predstave

Reditelj Vojkan Arsić kaže da se njegov komad ne bavi politikom već nasiljem nad ženama, koje je, prema njemu, glavni razlog za pad nataliteta.

- Prozivaju nas da ugrožavamo ugled nacije, aktuelne vlasti i da ne volimo svoju zemlju, a mi se baš naprotiv brinemo za ovu naciju. Mi smo ozbiljna patriotska predstava, ako pričamo o rodoljublju, to je ovaj komad - rekao je za "Vesti" Arsić.

Andrej Fajgelj, univerziteski profesor, bivši političar i bivši direktor Kulturnog centra u Novom Sadu, koga mnogi nazivaju srpskim nacionalistom, smatra da je Arsićeva predstava uvreda za aktuelnu vlast i da je to plus za njenog autora.

- Skandalozno je da se zabranjuje predstava koja glasno i jasno pljuje vlast u Srbiji, što predstavlja mišljenje većine građana ove zemlje. Svako ko se protivi urušavanju srpske države biva sklonjen i omalovažen - objašnjava za "Vesti" svoj stav Fajgelj.

Sporni, a nagrađeni

Predstavu "Crvena: samoubistvo nacije" videla je publika u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Pančevu, Somboru... Pozorišni kritičari za nju imaju samo reči hvale, a komad je dobio nagradu Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 

Upravnik leskovačkog pozorišta je izmenio odluku o prikazivanju "Crvene...", ali njegova koleginica iz Zrenjanina nije. Odbijanje da stavi na repertoar ovu predstavu Anđelka Nikolić pravda "lošom režijom, glumom, muzikom i koreografijom" iako na tekst čija je autorka Milena Bogavac nema primedbi.

2024 © - Vesti online