Subota 05.03.2016.
17:28
Vestionline

"Da nismo napali Irak, ne bi bilo ni Islamske države"

Reuters
Rezultat američke spoljne politike: Islamska država

- Okruženje u kojem smo sada je bez ikakve sumnje mnogo gore nego na početku rata protiv terorizma 2001. godine - rekao je Kilkalen.

On je invaziju na Irak 2003. godine nazvao "najvećom strateškom greškom od kada je Hitler napao Rusiju 1941. godine", te da se situacija pogoršala neuspehom "konsolidacije političkog procesa" tokom povlačenja međunarodnih snaga osam godina kasnije".

- Sigurno ne bi bilo Islamske države da nije napadnut Irak - dodao je Kilkalen, ističući da Zapad, takođe nije reagovao značajnije na nasilje koje je počelo u Siriji poslije Arapskog proleća 2011. godine i potpun raspad Libije posle intervencije NATO iste godine.

On je optužio američke i evropske saveznike za pripremu "recepta za neuspeh" zbog lošeg podudaranja ciljeva - uništenja Islamske države i svrgavanja predsednika Bašara al Asada te resursa koje su spremni da izdvoje.

Kilkalen je pozvao Vlade da reaguju kako bi minimalizovali stradanja u Siriji, pa čak ako to znači kompromis sa prethodno zacrtanim ciljevima. On je upozorio i da će se situacija u Avganistanu i Libiji najverovatnije pogoršati ove godine.

Kilkalen, kojeg je prekorila i bivši američki državni sekretar Kondoliza Rajs pošto je rat u Iraku nazvao glupim, bio je u američkom Ministarstvu odbrane 2004. godine i imao je razne funkcije u Vladi SAD i NATO u narednih šest godina.

On je bivši i potpukovnik u australijskoj vojsci i postao je "glavni američki strateg u kancelariji koordinatora borbe protiv terorizma" radi formulisanja strategije borbe protiv pobunjenika u Iraku, Pakistanu, Avganistanu, Rogu Afrije i jugoistoku Azije.

Kilkalen sada vodi sopstvenu konsultantsku firmu i napisao je knjigu "Krvava godina" u kojem pominje uspon "Islamske države" i "neuspehe rata protiv terorizma".

2024 © - Vesti online