Nedelja 28.02.2016.
18:44
Vestionline

Zrenjanin glavni grad Vojvodine?

sr.wikipedia.org
Zrenjanin kandidat za glavni grad Vojvodine

- Ovaj projekat predstavlja jedini način da Zrenjanin i Banat prežive. Zrenjanin, kao glavni grad Vojvodine, bio bi rešenje za privlačenje investicija, povratak naftne industrije, pokretanje Banatskog univerziteta i kulturni preporod našeg grada. Najbitnije je da ljudi žele da se pokrenu, kako bi im bilo bolje. Pre svega mora da postoji konsenzus i sloga među ljudima. Moramo da pokažemo zrelost i da svi zajedno radimo na ostvarenju ovog cilja - kaže predsednik Pokreta "Napred Banat" Saša Ždrnja.

Kako navodi, prvi komentar koji možete dobiti od nekog skeptika je taj da je projekat nerealan. Ždrnja podvlači da su slični komentari bili i kada je Pokret lobirao da se prihvati njegov predlog za ime sadašnjeg Pupinovog mosta.

- Svi redom su nas ubeđivali da je projekat nerealan. Mi nismo želeli da odustanemo, vodili smo aktivnu kampanju u medijima, animirali ugledne pojedince i posle godinu dana rezultat je došao - podseća Ždrnja.

Po njegovim rečima, Zrenjaninci samo jedinstveni mogu uspeti, a veliki otpor će, kako kaže, imati od ovdašnjih političara koji više rade za interese Novog Sada nego Zrenjanina i služe novosadskoj političkoj eliti.

- Dobro je poznata činjenica da su upravo Zrenjaninci i Banaćani odigrali presudnu ulogu u prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Banat kao najveća regija u Vojvodini ima pravo da glavni grad bude na njegovoj teritoriji - objašnjava Ždrnja.

On je dodao da Zrenjanin jedini ima potencijal i želju da zameni Novi Sad kao predvodnik slobodnih gradova u pokrajini, dok su po njegovim rečima Subotica i Pančevo na obodu i nemaju jasno formulisanu želju da preuzmu vodeću ulogu.

2024 © - Vesti online