Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.07.2014.
04:22
B. Grujić - Vesti A

Bufalo Bil u Zrenjaninu

Čuveni jahač poštanske službe Poni ekspres, tragač u američkoj vojsci, plaćeni borac protiv Indijanaca i profesionalni lovac na bizone, veliku popularnost stekao je posle svojih podviga. Blagodareći za današnje prilike zavidnom marketingu, uspeo je da unovči stečenu slavu, zahvaljujući reviji kaubojskih veština pod nazivom "Divlji zapad". Ovaj svojevrsni putujući cirkus krstario je Evropom od 1884. do 1907. godine. Cirkus je 6. jula 1906. stigao u Veliki Bečkerek, o čemu svedoči plakat koji se čuva u Zrenjaninu.

Razglednica koja prikazuje defile cirkusa
 


Osim plakata, postoji i nekoliko novinskih članaka iz tog vremena koji govore o tadašnjoj senzaciji i atrakciji koju je podrazumevao Bufalov cirkus. Lokalne novine objavile su priču o iskrcavanju Bufalovog cirkusa iz vagona na železničkoj stanici, a autor teksta je bio impresioniran veštinom kauboja i poslušnošću konja koji su pored železničke stanice formirali kolonu. Oni su potom prodefilovali kroz varoš, praćeni mnoštvom dece i znatiželjnika.


U zrenjaninskom Istorijskom arhivu nalazi se još jedno svedočenje o tom događaju - razglednica koju je poznatom književniku Todoru Manojloviću poslao njegov brat Ivan. Todor je u to vreme studirao prava u Temišvaru, a brat ga je sa oduševljenjem razglednicom obavestio da je u Bečkereku bio Bufalo Bil i da je njegove vragolije i te kako vredno pogledati. Ivan Manojlović je svom bratu Todoru čak preporučio da mu uzme kartu za prvi red, koja košta jednu forintu, jer se odatle najbolje vidi.


U velikoj turneji američkog cirkusa Bufalo Bil je posetio i Beograd, Smederevo i Pančevo, a narod Kraljevine Srbije zabezeknuto je gledao u ergelu dresiranih konja, slonove, lavove, majmune, medvede i oko 200 izvođača cirkuskih veština. Glavna atrakcija bila je bitka Indijanaca i kauboja. Predstavu su izvodili, tako su govorili publici, pravi Indijanci.
 

Grizlijeve kandže

Ogrlica od kandži grizli medveda i pištolj kolt 45, koji su pripadali Bufalu Bilu, prodati su u junu na aukciji u Dalasu za više od 80.000 dolara.
Aucijska kuća Heritejdž, koja je bila organizator licitacije, saopštila je da je čuveni lovac na bizone dobio ogrlicu od poglavice Sijuksa, Bika Koji Sedi, a da je revolver kupio 1883. u Njujorku.


Šou "Divlji zapad" proslavio je Bufalo Bila širom Amerike i Evrope. Rođen je kao Vilijam Frederik Kodi, a nadimak je stekao kao vešt lovac na bizone, navodno je za godinu i po dana ubio 4.282 bizona. Rođen je u Ajovi, a imao je 11 godina kad je izgubio oca. Radio je kao poštanski kurir, kopao zlato, a borio se u američkom građanskom ratu. Posle silnih pustolovina završio je kao biznismen. Kupio je veliki ranč u Nebraski, gde je otvorio i hotel, a umro je u Denveru 1917. godine.   

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online