Petak 26.02.2016.
05:11
J. Arsenović - Vesti

SAD negira krivicu, Srbija traži dokaze

Tanjug
Dužni istinu: Komemoracija u Ministarstvu spoljnih poslova

Reagujući na ove tvrdnje, ministar policije Nebojša Stefanović kaže da je Srbija spremna da čuje da li Pentagon ima bilo kakve dokaze za to, ali da za sada "osim priče nemamo ništa".
Prethodno je ministar pravde Nikola Selaković saopštio da je obdukcioni nalaz na VMA pokazao da su Jovica Stepić i Slađana Stanković nastradali od posledica detonacije i da nisu mučeni, što bi trebalo da sugeriše da ih otmičari nisu likvidirali.

Selaković je naveo i da su Slađana i Jovica premešteni na lokaciju koja je bila na udaru vazdušnih snaga SAD dva dana pre bombardovanja u kojem su stradali.

- Stav Pentagona da službenici srpske ambasade nisu stradali u bombardovanju smatraćemo delom globalnog obračuna između velikih sila, osim ukoliko nam Pentagon ne dostavi dokaze da su njihove tvrdnje tačne - poručio je premijer Aleksandar Vučić.

Osim što javnost očekuje da čuje kako je dvoje Srba stradalo i od koga, odgovore čekaju i pitanja koja se tiču njihove otmice 8. novembra prošle godine. Zašto je ambasador Oliver Potežica poveo dvoje službenika i izvesnog Libijca Haudija Ganudija na rizičan put preko Sabrate ka Tunisu, a da prethodno o tome nije obavestio ni nadležni MSP u Beogradu, niti libijske bezbednosne službe kako bi dobio odgovarajuću zaštitu?

Nema odgovora ni na to zašto je Slađana nekoliko meseci pre bila oteta, ali i ubrzo puštena, niti objašnjenja zašto je Vlada u Beogradu u ratom podeljenoj Libiji ostavila otvorenu ambasadu i pored toga što je BIA prošle godine preporučila da se ona izmesti iz bezbednosnih razloga.

Obećanje na komemoraciji

U Ministarstvu spoljnih poslova juče je održana komemoracija na kojoj je ministar Dačić obećao da će istina o stradanju Slađane i Jovice biti utvrđena.
- Srbija traži objašnjenje zašto su baš oni postali kolateralna šteta - rekao je Dačić i uputio apel javnosti da "ne vređa uspomenu na njih tekstovima "koji nemaju veze sa realnošću".
Komemoraciji je prisustvovao i premijer Aleksandar Vučić.

Mnogo je spekulacija, a uglavnom se baziraju na tome da je pozadina velikog zamešeteljstva ilegalni posao, najverovatnije trgovina oružja, koje pojedinci pod zaštitom državne funkcije za velike novce obavljaju u zemlji u kojoj postoje najmanje dve vlade i veći broj međusobno zaraćenih bandi.

Potezanje Potežice

Komisija Ministarstva spoljnih poslova koja treba da ispita okolnosti stradanja, najboljeg sagovornika imaće u ambasadoru Oliveru Potežici. Na iznenađenje javnosti, Potežica nije vraćen u Beograd zajedno sa telima stradalih službenika, pa je beogradski "Blic" objavio da mu je komisija pitanja uputila -telegramom! Dačić to demantuje tvrdeći da će Potežica doći u Beogradu i najkasnije za desetak dana biti saslušan.
- On će morati da odgovara na pitanja. Pored njega, biće ispitani i zaposleni u našoj ambasadi u Libiji - kaže Dačić.


 

2024 © - Vesti online