Sreda 17.02.2016.
15:39
Vestionline

"Milošević naredio Arkanu da ubije Tuđmana u centru Zagreba"!

Reuters
Da li bi atentat promenio istoriju?

Da li je Akrap ili Arkan...

"Od sredine 1990. godine u tadašnju tzv. Službu državne sigurnosti Hrvatske (SDS) sa sedištem u Zagrebu, pristigle su informacije o spremanju atentata na predsednika predsedništva Hrvatske i šefa HDZ-a Franje Tuđmana, a po nalogu vlasti u Beogradu i lično Slobodana Miloševića", tvrdi hrvatski Telegram, a prenose srpski mediji.

Ubistvo Tuđmana trebalo je da izvrše pripadnici srpskih i crnogorskih kriminalnih organizacija koji su bili bliski sa Službom državne bezbednosti Jugoslavije (SDB), navodi ovaj list.

Kako se dalje navodi, sve je počelo policijskom depešom br 511-18-16/2-96/53 iz maja 1990. godine u kojoj piše da se u "hotelu Esplanade pojavila izvesna osoba sa nadimkom Akrap sa namerom da izvrši atentat na Tuđmana".

Prema pisanju Telegrama, hrvatski agenti tek kasnije shvataju da je u pitanju "klopka" i da je famozni Akrap u stvari Arkan, jer je on tako nazvan i u dokumentima u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića u Minhenu 1983. godine, prenose srpski mediji.

"Arkanova grupa u likvidaciji Franje Tuđmana trebalo je da deluje po principu dvojki. Atentat je bio planiran u vreme održavanja svečanosti u Zagrebu i otkrivanju spomenika bana Jelačića, a na kojoj je trebalo da bude prisutan Franjo Tuđman sa celom vladom. Uz Arkana, ovaj atentat trebalo je da izvedu i članovi mafijaških grupa iz Srbije koji su bili bliski sa Slobodanom Miloševićem i njegovim tajnim službama, a ovaj list navodi da je direktan saborac Arkana u ovom delu bio Ratko Đokić, koji je prema tvrdnjama hrvatskih agenata, bio poznati plaćeni ubica iz Beograda" piše hrvatske novine, a prenose mediji iz Srbije.

2024 © - Vesti online